Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.10.2018.
19:11
Vestionline, Tanjug A

Počela vojna vežba "Velebit 2018"

U Hrvatskoj je danas počela sveobuhvatna, združena, intergranska vežba svih jedina Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U vežbi učestvuju kopnene, vazdušne, pomorske i specijalne snage Hrvatske vojske.

Vežba se odvija na 11 lokacija širom Hrvatske i trajeće 72 sata.

Prema pisanju hrvatskih medija, to je glavni događaj HV-a u ovoj godini vezan za obuku u kojem učestvuje oko 5.500 pripadnika vojske i deo odbrambenog sistema, a biće upotrijebljeni borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih jedinica OSRH.

"Ova vežba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj istoriji mogli da oroganizujemo s ciljem provere spremnosti Hrvatske vojske za naš osnovni zadatak, a to odbrana domovine", izjavio je ranije komandant vežbe viceadmiral Robert Hranj. 

Na vojnoj vežbi u kasarni "Josip Jović" u Udbini, gde je smeštena komanda vežbe, bili su i predsednica i vrhovni komandant Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i ministar odbrane Damir Krstičević. 

Kitrović je izrazila nadu da će vežba pružiti jasnu sliku oružanih sposobnosti i oblasti u kojima je još potrebno usavršavanje. 

Zadatak je Hrvatske vojske, koja je proizašla iz Domovinskog rata da čuva tu baštinu i nadograditi je novim znanjima i sposobnostima, rekla je predsednica i pohvalila vežbu koja pokazuje "dobru pripremu i ambicioznost u proveri sposobnosti.

Ona je pohvalila i veće izdravanje iz budžeta za odbranu i ocenila da je to važno da bi se poštovale međunarodno preuzete obaveze Hrvatske kao članice međunarodne zajednice i NATO saveza, ali i zato što to garantuje sigurnost i stabilnost zemlje.
 

pixabay.com
Foto: Arhiva

Juče su u Zagrebu predstavljena dva helipotera "Crni jastrebovi", rekla je predsednica i dodala da to nije "milostinja SAD i američkog Kongresa Hrvatskoj", već jasno priznanje da su saveznici prepoznali Hrvatsku kao odgovornu članicu NATO-a koja daje više nego primeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i pretnjama sigurnosti, poput terorizma.

Ona je najavila da je donacija helikoptera Black Hawk početak modernizacije transportnog vazduhoplovstva, ali je najavila i početak ulaganja u ljude, u uslove života u kasarnama, u lično usavršavanje.

Krstičević je rekao da se u Udbini slivaju sve informacije i donose odluke, te da je to primer kako izgleda moderno ustrojena komanda.

Inače, glavni deo vežbe biće održan u ponedeljak u Slunju sa demonstracijom napada u kojem će učestvovati više desetina tenkova, oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. 

Planirana su i gađanja iz tenkova, borbenih vozila pešadije, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protivoklopnog i ličnog naoružanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online