Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.10.2018.
15:13
Ranko Lukić A

Odužio se đedu Savi i soluncima

Na velikoj prigodnoj svečanosti održanoj nedavno u Kozarskoj Dubici, episkop banjalučki Jefrem osveštao je spomen-kapelu koja je povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata podignuta u čast solunskih dobrovoljca iz Kozarske Dubice i dubičkog kraja. Tom prilikom vladika je ktitoru i kumu Panteliji Dudiću, biznismenu i autoru trotomnog romana "Auslender" iz Konstanca u Nemačkoj, uručio Orden svetog kralja Milutina kojim ga je za doprinos crkvi odlikovao Sveti arhijerejski sinod SPC.

D. Kecman
Orden Sinoda SPC Dudiću je predao vladika Jefrem

Svečanost je počela liturgijom koju je vladika Jefrem služio uz sasluženje više sveštenika i đakona iz Kozarske Dubice, Banjaluke, Prijedora, Kostajnice, Novog Grada i drugih parohija iz okolnih mesta. Pevali su horovi "Višnjić" iz Kozarske Dubice i "Sveti Georgije" iz Prnjavora. Uz Panteliju su na ovoj izuzetnoj svečanosti ponosno stajali i njegovi sinovi, desetogodišnji Leonardo i tridesetdevetogodišnji Aleksandar.

- Nadam se da će srpski narod u ovom vremenu da postigne duhovnu i nacionalnu svest, a kad postane svestan svoje situacije onda će znati i šta da se radi - rekao je, između ostalog, vladika Jefrem koji je pohvalio donatore i istakao važnost spomen-kapele koja pokazuje da narod ovog kraja svoje junake i stradalnike nikada ne zaboravlja.

- Čast mi je što sam dočekao ovaj radosni dan na koji smo se okupili da odamo počast našim soluncima. Izgradnju pomoćnih objekata pomoglo je više donatora, među kojima i opština, ali spomen-kapela je izgrađena isključivo donacijom Pantelije Dudića, potomka solunskog dobrovoljca Save iz Klekovaca - naglasio je prota Slobodan Milanović, paroh dubički.

- Hvala Bogu, mnogo puta sam pomogao, uz podršku porodice i blagoslov vladike Jefrema, a tako je i ovaj objekat ugledao svetlost dana. Posebno mi je drago što sam ispunio dužnost prema svome đedu Savi i njegovim saborcima na Solunskom frontu - rekao je uzbuđeni kum i ktitor Pantelija Dudić.

Posle primanja ordena i gramate koje mu je u ime SPC predao vladika Jefrem autor trotomnog biografskog romana "Auslender" je za "Vesti" istakao da se ponosi time što je unuk solunca.

- Moj đed me držao na krilu i pričao mi ratne priče. Devet godina je nosio opasač i mnogo je toga preživeo. Imao je šta da priča. Pratila ga je sreća, pa je sve te kroz koje je prošao. Došao je u Klekovce i osnovao porodicu. Ja sam njegov potomak. Ponosan sam što sam unuk solunca. Njegove priče su "prevagnule" i veoma sam srećan što sam uz podršku porodice, mogao da se svom đedu i njegovim saborcima odužim - rekao je Dudić.

Radenko Reljić, načelnik opštine, istakao je da je spomen-kapela ponos svih građana Kozarske Dubice, a Duško Milunović, pomoćnik ministra za rad i i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske, naglasio je da je "iz male Dubice" na proboju Solunskog fronta učestvovalo 298 dobrovoljaca i da im se Dubica posle 100 godina napokon odužila podizanjem spomen-kapele.

- Ovo je jedinstven primer da je pravoslavni objekat posvećen našim junacima sa Solunskog fronta. Ako je Dubica to uradila, a mislim da je jedina u Republici Srpskoj, baš sam ponosan - preneo je portal dubičke televizije (RTV KD) reči oduševljenog Dudićevog zemljaka Srete Dragaša, novinara "Politike" koji šest decenija živi u Beogradu. Svečanost je svojim prisustvom uveličao i Perica Nikolić, konzul Republike Srbije u Banjaluci, a goste i narod razveselila je folklorna grupa Una.

D. Kecman
Ispunjeni ponosom: Pantelija sa sinovima Leonardom i Aleksandrom

Gradio i pomagao

Prema rečima sveštenika Gojka Slijepčevića, paroha dubičkog u vreme početka gradnje kapele (Vaskrs 2016), Pantelija Dudić je svojim donacijama mnogo učinio za Crkvu i dubički kraj.
- Dudić je dao veliki doprinos pri gradnji hrama Svetog jevanđeliste Marka u Drakseniću, a ogradu i kapiju kod ovog hrama u kojem su ustaše na pravoslavnu Novu godinu 1942. godine masakrirale 208 Srba, izgradio je sam. Pomogao je i gradnju hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a kod ovog hrama podigao je južnu stranu ograde i sazidao kamenu kapiju. Njegovim donacijama 2015. godine ubrzano je i renoviranje Svetosavskog omladinskog doma. Pantelija je u to vreme okrečio i Gradsku biblioteku, a pomogao je i izdavanje više knjiga o dubičkom kraju i Republici Srpskoj.

D. Kecman
Gramatu o dodeli odlikovawa potpisao patrijarh Irinej

Stradanje naroda dubičkog kraja

Protjerej-stavrofor Gojko Slijepčević napisao je knjigu "Kroz vaskrsenje svetinja kozarsko-dubičkih". Kroz vekovno rušenje pravoslavnih svetinja, prota Slijepčević u knjizi je dokumentovao i herojstvo i stradanje srpskog naroda ovog kraja. Dubica je dala oko 300 solunskih dobrovoljaca, a ginulo se i ranije, ali najveća stradanja, zbog blizine Jasenovca, ovaj narod doživeo je u Drugom svetskom ratu. Dubica je u Drugom svetskom ratu izgubila 18.000 stanovnika (52 odsto), uglavnom Srba, od čega 4.099 dece. Stradanje stanovništva dubičkog kraja verno ilustruje i činjenica da je prvi vojnik u dubičkoj opštini regrutovan tek 20 godina posle Drugog svetskog rata.








 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online