Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
12:55
Tanjug, Vestionline A

Dve opcije Zorana Zaeva

Između dva saznanja iz referendumske nedelje, nedovoljne izlaznosti i ogromne većine glasova "za" među izašlima, vlada socijaldemokratskog makedonskog premijera Zorana Zaeva ima samo dve mogućnosti - da ipak "progura" dogovor s Grčkom koji se vidi kao uslov brzog ulaska u NATO i, sporijeg i neizvesnog, ulaska u EU, piše Dojče vele.

pixabay.com
 

Makedonski premijer, kako se navodi, pokušava da ishod referenduma "proda" kao uspeh, ali ako za koji dan ne ubedi barem devet poslanika opozicije da podrže dogovor sa Grčkom, moraće na vanredne izbore nadajući se ubedljivoj pobedi.

Prva opcija za Zaeva jeste da ubedi opozicionu VMRO-DPMNE ili barem deo njenih poslanika da podrže dogovor oko imena za koji su neophodne ustavne promene. Za promenu naziva zemlje u "Republika Severna Makedonija" ruku mora dići dvotrećinska većina, 80 od 120 predstavnika u Sobranju. Vladajuća koalicija je tu "kratka" za devet mandata.

Rukovodstvo nacionalne VMRO je slabu izlaznost proslavila kao jasan stav većine građana da su protiv menjanja imena zemlje. Zvanični partijski stav se neće menjati, bez obzira koliko eventualnih sastanaka bilo održano s predstavnicima socijaldemokrata.

U Skoplju se ne očekuje "prelet neposlušnih" poslanika opozicije u drugi tabor, premda među poslanicima VMRO ima onih koji su se u prethodnom periodu razilazili u stavu sa partijskim vrhom. 

Nije tu u pitanju samo čvrsta stranačka hijerarhija, već i dugogodišnje opsluživanje narativa prema kojem se sve u Makedoniji deli na "patriote i izdajnike", konstatuje DW.

Ko god postupi suprotno od stranačkog stava suočiće se s "kaznom naroda" - to je, ukratko, poruka Hristijana Mickoskog, stranačkog lidera, navodi DW i dodaje da je on zadržao retoriku koju je tokom duge vladavine etablirao Nikola Gruevski.

Zato premijeru Zaevu, rešenom da ishod referenduma predstavi kao svoju pobedu, ostaje samo druga opcija: da raspiše prevremene parlamentarne izbore i da se nada da će na njima njegova stranka, kao i stranke albanskog naroda, osvojiti u zbiru neophodnu dvotrećinsku većinu da promene Ustav.

Zaev je, ističe DW, u cajtnotu. Da bi se ispoštovala dinamika Dogovora sa Grčkom, odluku bi morao da donese već ove sedmice. 

Ako ubeđivanje poslanika VRMO, kako se očekuje, bude uzaludno, skupštinu valja raspustiti najkasnije do 10. oktobra kako bi se izbori održali 25. novembra. Samo tako bi novi sastav parlamenta - ako socijaldemokrate i partneri ubedljivo pobede - mogao do februara ili marta da progura ustavne promene.

Vladajući nade crpe iz 605.016 glasova "za" na referendumu. Ta brojka veća je od bilo kojeg skora bilo koje opcije na bilo kojim izborima od nezavisnosti Makedonije, navodi nemački radio.

Zaev i saradnici to vide kao garant da će na prevremenim izborima pobediti njihova opcija koju prati jak proevropski narativ i podrška Zapada, a ne VMRO kojem se prebacuje da zemlju vodi u izolaciju i večni status kvo.

Činjenica je, navodi se, da prevremeni izbori u ovom trenutku ne odgovaraju konzervativnoj opoziciji. 

VMRO-DPMNE je tokom poslednjeg izbornog ciklusa robljenjem nacionalističke retorike prema albanskoj zajednici izgubila famozni koalicioni potencijal, a bez predstavnika Albanaca nemoguće je zamisliti stabilnu koalicionu vladu.

DW ukazuje da VMRO više nije jedinstvena ni iznutra i da nemali broj analitičara, pa čak i bivših partijskih osnivača i funkcionera, ovoj stranci u slučaju vanrednih izbora predviđaju fijasko. 

Pozivajući se na neimenovani izvor iz te stranke, DW prenosi da ni ta pretnja ne može da je motiviše da podrže ustavne promene.

- VMRO-DPMNE će ostati na istoj liniji do kraja. Zapravo, na ovaj način se Zaevu i ne ostavlja drugi izbor osim vanrednih izbora. Takvo stanje može da se promeni samo nekim čudom. A čuda se ne dešavaju - rekao je taj izvor.

Dok Zaev u teoriji ima dve, a u praksi samo jednu opciju, u Grčkoj neće preduzimati ništa dok makedonska drama ne dobije epilog. 

Zvanična Atina je spremna da ratifikuje sporazum samo ukoliko Makedonija načini odgovarajuće ustavne izmene. Bez njih, dogovor je, što se tiče Grčke, propao. A onda nema ništa ni od brzog prijema u NATO ni od početka pregovora sa EU, zaključuje DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online