Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
20:24
Tanjug, Vestionline A

"Pristao bih na sporazumni izlazak RS"

Odlazeći predsednik Republike Srpske i kandidat za srpskog člana Predsedištva BiH, Milorad Dodik, poručuje da je njegov cilj mir, ali da bi pristao da Republika Srpska sporazumno izađe iz okvira BiH.

Epa/Vladimir Stojković
Milorad Dodik

U intervjuu za britanski Telegraf, Dodik kaže da su populizam, podele unutar Evrope zbog migracija i da uticaj Rusije i SAD-a oslabili želju naroda u BiH za članstvom u EU.

- Veoma smo zahvalni na finansijskoj pomoći. Naši problemi bi bili još veći da nije pomoći. Ali svi mi, uključujući i Evropu i nas, izgubili smo entuzijazam za ovaj projekt - rekao je Dodik.

Kao razloge za manjak poverenja u projekat EU, Dodik navodi Bregzit, probleme u Evrozoni, porast populističke politike u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji te podele zbog migranata, kao i uticaj Rusije i Amerike.

On je za britanski list kazao da su svi naivno verovali da će se pristupanjem Evropskoj uniji rešiti svih problema, preneo je portal Klix.

Britanski list Dodika opisuje kao kontroverznu figuru čija je politička prošlost išla od štićenika Zapada do tvrdokornog nacionaliste, dok ga neki vide i kao potencijalnog ratnog lidera.

Ovaj sarajevski portal prenosi i da je Telegraf predsednika RS čitaocima dočarao kao obožavatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i Donalda Trampa i mađarskog premijera Viktora Orbana te ističu da predsednik RS-a Bregzit vidi kao šablon za secesiju Republike Srpske iz BiH.

Telegraf navodi, prenosi Klix, da se Rusija, koja uživa dugogodišnji diplomatski uticaj u Srbiji, sada dodvorava Miloradu Dodiku kroz ulaganja i projekte.

"Britanski list navodi da 'popularnoj retorici' vetar u leđa daju i političke elite među Bošnjacima i Hrvatima u BiH", prenosi sarajevski portal i dodaje da to argumentuju rečima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je nedavno kazao "da bh. politički lideri na neki način i dalje vode rat".

"Koristi se kulturno, ekonomsko, političko i jezičko oružje umesto pušaka, a cilj je isti - nezavisna Republika Srpska, hrvatska Hercegovina i bošnjačka država".

Britanski list piše da mnogi strahuju zbog eventualnog rešavanje spora između Srbije i Kosova, odnosno da bi se to moglo preliti na ostatak regiona te izazvati nemire sa obe strane granica.

Dodik je za Telegraf demantovao da pravi vojsku, a britanski list tvrdi da je naredio nabavku oružja za policiju. Predsednik RS-a je odbacio i partnerstvo s određenim paravojnim formacijama.

- Ako bi Republika Srpska mogla mirno izaći iz Bosne, putem sporazuma, sigurno bismo to prihvatili - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online