Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.09.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti A

FBI i Osmica pletu mrežu oko Vučića i Dodika

Protiv najmanje 10 političara iz samog vrha vlasti Republike Srpske, uključujući Milorada Dodika, premijera Željku Cvijanović i ministra policije Dragana Lukača, poslednjih nekoliko meseci Obaveštajno-bezbednosna služba BiH (OBA) sprovodi intenzivnu akciju praćenja.

Tanjug
Samo za tvoje uši: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma tvrdi da operaciju prisluškivanja zvaničnika Srpske vode Osman Mehmedagić Osmica, direktor OBA i nekadašnji telohranitelj Alije Izetbegovića, kao i Trifko Buha, zamenik direktora OBA i kadar bivšeg Mladena Ivanića, srpskog člana Predsedništva BiH.

Osmica je bio magacioner, a na mestu telohranitelja Alije Izetbegovića nasledio je Harisa Lukovca, kasnije ambasadora BiH u Jordanu. Osmica je navodno bio jedan od ključnih učesnika operacije hapšenja Mušana Topalovića Cace, a kraj rata dočekao s diplomom Više upravne škole. Navodno ga je na dužnost šefa Odjeljenja za tajno praćenje i dokumentovanje OBA pogurao Bakir Izetbegović.

Zastrašivanje oružjem

Galijašević tvrdi da nije nimalo slučajno što će se opšti izbori opet održati istovremeno sa združenim vežbama EUFOR-a u Bosni.

- Ta vežba nosi naziv "Brzi odgovor". Da li je to protiv Rusa? Pa gde su oni u Bosni. Očigledno je reč o strategiji zastrašivanja stanovnika Srpske - kaže Galijašević.

Plaketa iz Amerike

Zanimljivo je da su federalni mediji kasnije navodili da su Amerikanci bili rezervisani prema imenovanju Osmice za direktora OBA zbog ratne prošlosti, ali da su mu pružili priliku da se dokaže. Izgleda da je uspeo, pošto je ove godine dobio plaketu od FBI u znak zahvalnosti za profesionalnu i partnersku saradnju.

Galijašević kaže da je praćenje pravdano prikupljanjem dokaza o navodnoj umešanosti državnog vrha Srpske u širenju ruskog uticaja na Balkanu, a zapravo im je osnovni cilj diskreditacija rukovodstva RS pred predstojeće opšte izbore u BiH. Ovaj stručnjak tvrdi da se praćenje i prisluškivanje sprovodi uz pomoć tehnike vredne 12,5 miliona dolara koju su donirale SAD.

- Zahvaljujući donacijima vlade SAD koje pristižu poslednjih pet godina Operativni centar OBA u Sarajevu postao je najmoderniji na Balkanu i moguće je da se iz njega prisluškuju ne samo Banjaluka, već i Niš ili bilo koji grad u Srbiji. To je činjeno i tokom prisluškivanja razgovora Aleksandra Vučića i Milorada Dodika - tvrdi Galijašević.

Fijasko u Banjaluci

Portal Infosrpska tvrdi da je Snežana Pujagić, glavni inspektor u Direktoratu OBA i bivša pripadnica muslimanske obaveštajne službe AID, glavna osoba u OBA zadužena za praćenje "prosrpskih i proruskih desničarskih organizacija u BiH".

- Ona je veoma nezadovoljna, jer nije potvrđena ni veza pripadnika Srbske časti i ruskih Noćnih vukova sa rukovodstvima Srpske i Srbije. Po njoj, glavni krivci za fijasko su rukovodioci centra OBA u Banja Luci - navodi Infosrpska.

Špijuna nikad više

I portal Infosrpska tvrdi da je u jednom periodu praćen i prisluškivan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naročito prilikom kontakata s Dodikom i rukovodstvom Srpske. U tekstu se ističe da je predsednik Vučić o tome upoznao Mladena Ivanića.

Galijašević dodaje da je do sada otkriveno da se sve odvija pod logističkom podrškom britanske i američke obaveštajne službe. On kaže da čak ni u vreme rata nije bilo toliko stranih obaveštajaca u Bosni.

- Pod plaštom borbe protiv širenja ruskog uticaja krije se samo jedan cilj: da diskredituju aktuelnu vlast Srpske koja će prema svim istraživanjima biti ubedljivi pobednik opštih izbora - navodi Galijašević.

Mektić ruši Lukača

Portal Infosrpska navodi da su pripadnici OBA već mesecima u koordinaciji sa saradnicima ministra bezednosti BiH Dragana Mektića angažovani u potrazi za dokazima o navodnim nezakonitim aktivnostima Milorada Dodika. Međutim, do sada nisu uspeli da nađu nijedan dokaz na osnovu kog bi Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Dodika.

Stoga se OBA ustremila na ministra policije RS Dragana Lukača i pokušava da nađe dokaze o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima ili eventualnoj zloupotrebi službenog položaja u nastojanju da kompromituju nekog iz Dodikovog okruženja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online