Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.09.2018.
13:02
Vestionline, Sputnjik A

Crveni alarm u Podgorici: Zašto strahuju od razgraničenja Srba i Albanaca

Ako dođe do razgraničenja na Kosovu, po istom principu bi moglo da se napraviti razgraničenje i u Crnoj Gori, a to znači da bi ta država mogla da se oprosti od jedne trećine teritorije.

pixabay.com
Foto: Arhiva

Glavna poruka nakon sastanka premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je 13. avgusta na poziv savezne kancelarke Angele Merkel boravio u zvaničnoj posjeti Berlinu, bila je da su Crna Gora i Njemačka saglasne da „nema promjena granica na Balkanu“.

Nakon što je kancelarka Merkel potvrdila spekulacije da je tokom njenog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom od 27. avgusta bilo riječi, između ostalog, i o Zapadnom Balkanu, odnosno o rešavanju kosovskog problema, u Podgorici se upalio crveni alarm.

[Američki predsednik Bil Klinton i predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka u Ljubljani 21. juna 1999.]
© AP PHOTO / JOZE SUHADOLNIK
Otkriven tajni dokument: Kako su SAD nagradile Đukanovića pošto se okrenuo od Miloševića

Odmah sutradan preko državnog medija "Pobjede" upućeno je pitanje direktno Saveznoj vladi Nemačke, u kojem se tražilo da Berlin potvrdi da li je nakon telefonskog razgovora Merkelove sa Trampom, Nemačka i dalje pri stavu koji je sasvim nedavno saopšten premijeru Dušku Markoviću u Berlinu, a odnosi se na nepovredivost granica na Zapadnom Balkanu. Odgovor je na veliko zadovoljstvo zvanične Podgorice i ovog puta bio potvrdan.

- Kancelarka Angela Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. To je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rešenjima između Srbije i Kosova - naglasili su iz Vlade Nemačke.

Snažno zalaganje Crne Gore da ni u kom scenariju ne dođe do eventualnog razgraničenja, po svoj prilici generisano je opravdanim strahom Podgorice da bi jedan takav scenario automatski značio da bi na udaru bila i crnogorska teritorija koja se graniči sa albanskim faktorom.

Za ovdašnju Crnu Goru, koja je produkt atlantističke vizije Balkana, što je nedavno u svom autorskom tekstu potvrdio i bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer, koji doslovce navodi da je "Crnoj Gori Zapad dozvolio da održi referendum o nezavisnosti 2006. godine", svako prepakivanje Balkana i iscrtavanje granica po etničkim linijama bilo bi izuzetno rizično.

Komentarišući za Sputnjik implikacije potencijalnog razgraničenja između Beograda i Prištine po Crnu Goru i region, politički analitičar Dragan Rosandić prije svega skreće pažnju na "licemjerstvo" politike Zapada, pa tako i EU i Berlina, istih onih koji se sada zalažu "da više nema promena granica, pošto su Balkan predhodno iscepkali na desetine delova".

S tim u vezi, ako bi već i došlo do razgraničenja ili razmene teritorija, u šta ovaj analitičar sumnja, jer će na kraju o tom pitanju i Beograd po svoj prilici morati da organizuje referendum, po istom kalupu bi se stvari, predviđa, odvijale i u Makedoniji i Crnoj Gori.

- Zato je panika u Podgorici. Od priče da smo ušli u NATO i da nam je sada granica zaštićena, naravno nema ništa. Panika je u Podgorici ako dođe do razgraničenja na Kosovu, jer će se po istom principu napraviti razgraničenje i u Crnoj Gori, a to znači da ćemo se oprostiti od jedne trećine teritorije. To su stari projekti, nije to ništa novo. Radi se o projektima Zapada starim i nekoliko desetina godina, koji su uoči bombardovanja 1999. godine na Kosovu već bili završeni - ističe Rosandić.

Naš sagovornik dodatno ukazuje da je "pitanje promjene granica nažalost gotovo svugdje otvoreno na Balkanu", te da su jedino "Hrvatska i Slovenija ulaskom u EU na neki način zaokružile svoje teritorije".

- Hrvati su očistili svoju teritoriju od Srba i kao takvi ušli u demokratsku zajednicu zapadnih država. Sve ostalo južno od hrvatskih granica visi i pitanje je šta će se i kako dešavati, a najviše zavisi od odnosa ključnih svetskih igrača i stava Rusije. Međutim, kako sada stvari stoje, imaćemo dramatične promene granica na Balkanu, i u Crnoj Gori, i u Makedoniji, i na Kosovu, a tu su i Bosna i Republika Srpska, tako da je tu dovoljna samo jedna mala varnica da se zapali čitav Balkan - upozorava Rosandić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online