Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2018.
01:15
Đ. Barović - Vesti A

Šipkama na novinara

Vladimir Kovačević, novinar bjeljinske BN televizije brutalno je pretučen u nedelju uveče ispred svoje kuće u naselju Obilićevo u Banjaluci. On se zbog teških povreda glave i ekstremiteta nalazi na odeljenju hirurgije bolnice u glavnom gradu Srpske.

commons.wikimedia.org/Rade Nagraisalović
Banjaluka

Kovačević u razgovoru za "Vesti" kaže se sada oseća dobro, ali da će zbog brojnih povreda još namanje desetak dana biti van posla.

- Bilo je oko pola devet uveče i vraćao sam se s posla. Blizu moje zgrade video sam dvojicu mladića s kapuljačama na glavama. Očigledno su znali koga će premlatiti, jer su znali gde stanujem. Kada sam prošao pored njih, rasklopili su nekakve šipke i krenuli besomučno da me udaraju po svim delovima tela. Branio sam se koliko sam mogao, a onda sam počeo da dozivam u pomoć. To ih je na kraju i oteralo. Ušli su u neki automobil i pobegli, a ubrzo su stigli Hitna pomoć i policija - priča Kovačević i dodaje da je ubrzo zbrinut u urgentnom centru.

Vrhunac nasilja nad medijima

Upravni odbor Udruženja BiH novinara zapretio je izlaskom na ulice tvrdeći da je napad "vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH".

"Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od pet dana, javnost ne bude obaveštena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije RS za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS", navodi se u saopštenju ove organizacije.
Inač, grupa novinara i građana juče je organizovala protest ispred Palate predsednika u Banjaluci.

"Vruće" teme motiv prebijanja?

- Na dve strane mi je glava razbijena, uvo mi je skroz poderano, razvaljene su mi usne - kaže novinar i objašnjava da je policija bila korektna, uzela izjavu i obećala da će učiniti sve da pronađe počinioce.

Ipak, niti mu je ponuđena, niti je tražio policijsku zaštitu.

- Ne znam da li će napadači biti pronađeni, kao što ne znam da li je motiv napada bio da se pošalje poruka samo meni da se okanem "vrućih" tema ili je to bila poruka svim novinarima u Srpskoj da ne pišu protiv vlasti - kaže Kovačević.

Ni on, ali ni sva strukovna udruženja u BiH nemaju dilemu da je dobio batine isključivo zbog posla kojim se bavi. Neka novinarska udruženja taj napad dovode u direktnu vezu sa izveštavanjima sa protesta na centralnom banjalučkom trgu povodom smrti Davida Dragičevića.

- Iskreno, zaista ne znam da li sam ovo doživeo zbog mog svakodnevnog izveštavanja sa tih protesta ili zbog drugih priloga pošto se uglavnom bavim razotrkivenjem raznih afera u zdravstvu, policiji, ali i drugim oblastima. Stalno pišem o brojnim nepravilnostima u društvu, jer je posao novinara da ukazuju na probleme. Ali, ako je neko mislio da će me na ovaj način zastrašiti, prevario se. Naravno, nije svejedno, ali za desetak dana se vraćam na posao - zaključuje Kovačević.

Nasilje se ne sme tolerisati

Povodom prebijanja Vladimira Kovačevića koji je i akreditovani izveštač iz Narodne skupštine RS, oglasio se i predsednik ove institucije, Nedeljko Čubrilović koji je najoštrije osudio fizički napad na novinara.

"Očekujem da policija hitno identifikuje napadače i motive napada na novinara Kovačevića. Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom da pošalju poruku da se nasilje nad građanima RS neće tolerisati i da će počinioci biti brzo i adekvatno sankcionisani", kazao je Čubrilović.
 

Napad na slobodu govora

Prebijanje novinara BN televizije osudila su sva strukovna udruženja, ali i većina političkih aktera u Republici Srpskoj.

Predsednik Milorad Dodik, koji je Kovačevića posetio u bolnici, najoštrije je osudio napad i od nadležnih policijskih struktura zahteva da se slučaj hitno rasvetli.

- Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano - kazao je Dodik.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH, traži da policija hitno reaguje i pronađe krivce. On je pozvao političare u RS da se "suzdrže od svega što bi moglo da našteti novinarskoj borbi za njihova prava".

Dežurni tužilac Dragana Lipovčić naložila je da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mere na otkrivanju i pronalasku napadača na Vladimira Kovačevića, potvrđeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Hajka traje

U saopštenju Kolegijuma BN televizije navodi se da se "u određenim političkim krugovima već duže vreme vodi hajka protiv novinara te televizije".
"Zbog toga upozoravamo MUP RS da što pre obezbedi slobodu rada i kretanja, kako našim, tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami preduzmemo korake na zaštiti naših ljudi", saopštio je uređivački kolegijum televizije BN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online