Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
18:49
Vestionline, Tanjug A

Plenković i bivša potpredsednica vlade zloupotrebili tajnu službu?

Odbor Hrvatskog sabora za unutrašnu politiku i nacionalnu sigurnost zatražio je izjašnjenje tamošnje obaveštajne službe na okolnosti sumnje da su premijer Andrej Plenković i bivša potpredsednica vlade Martina Dalić zloupotribili tajne službe u aferi "Hotmejl", piše portal "Indeks".

EPA/ROBERT GHEMENT
Andrej Plenković (Foto: Arhiva)

U iskazu istražiteljima hrvatskog Državnog tužilaštva bivša potpredsednica vlade i ministarka finansija Martina Dalić je izjavila da joj je Sigurnosno-obaveštajna agencija potvrdila da jedan kandidat za poverenika za Agrokor ima prijavu za porodično nasilje koju je podigla supruga. 

SOA, prema opisu posla nije mogla da obavi sigurnosnu proveru poverenika, a ni Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, odnosno Lex Agrokor, jer to nigde ne piše, ističe Indeks.

Dalićeva je rekla istražiteljima da je od šefa SOA tražila da uvidom u raspoložive podatke provere sve ranije navedene osobe kako se ne bi dogodio "neki problem sa reputacijom", svesna činjenice da će rad vanrednog poverenika biti podložan kritikama", što predstavlja zloupotrebu tajnih službi.

Danijel Markić, direktor tajne službe, svojim izjavama je još više otvorio prostor tezama da su čelni ljudi vlade zloupotrebili svoju funkciju.

"Sigurnosna služba bila je uključena u rasvetljavanje slučaja ‘Agrokor', ali nije bilo zahteva za sigurnosne provere pa se nisu koristili resursi službe, već samo javno dostupni izvori. Na sve sastanke pozivao je premijer. Niko nije tražio nikakve sigurnosne provere niti je po slovu zakona u tom slučaju to bilo i moguće zatražiti, naveo je Markić.

"Sigurno sam dao svoje mišljenje kada sam bio na sastanku s određenim osobama. Kad vlada mora da odluči o jednoj osobi, može da pita da li je ona bila kontroverzna i onda koristimo javne izvore", rekao je Markić novinarima krajem prošle sedmice.

Problem je, međutim, to što je Dalićeva u iskazu istražiteljima Državnog tužilaštva rekla da joj je SOA potvrdila da jedan kandidat za poverenika za Agrokor ima prijavu za porodično nasilje.

Takva informacija nije javno dostupna. Isto tako, Martina Dalić je rekla da je od SOA zatražila informacije, iako to nije smela, napominje Indeks.

"Zakonom o bezbednosnim proverama propisan je postupak provođenja sigurnosne provere i Odbor to neće komentirati sve dok ne zaprimi iskaz Sigurnosno-obaveštajne agencije", rekli su iz saborskog Odbora.

Indeks podseća da je još u četvrtak poslato pitanje SOA i njenom direktoru da objasne kako su doznali za prijavu za porodično nasilje jer osim što, kako navode, direktor nije bio iskren, moguće je da je Agencija prekršila i zakon jer nije imala ovlašćenja da istražuje kandidate za poverenika u Agrokoru.

Portal navodi da do danas odgovor nije dobijen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online