Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Niko ne traži srpske žrtve

Prema podacima Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih vojnika i nestalih civila Republike Srpske, u ovom entitetu BiH i dalje se traga za 1.196 nestalih.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, prema rečima šefice regionalne podružnice ove organizacije za Istočno Sarajevo, Milke Kokot, srpske žrtve niti se više traže, niti se identifikuju.

- Pronalaženjem i identifikacijom srpskih žrtava više se niko ne bavi u okviru zvaničnih institucija u BiH, ni u sudstvu, ni u tužilaštvu, ni u Institutu za nestala lica BiH - izjavila je Kokot posle sednice Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske, na kojoj se govorilo o problemima u procesu ekshumacija i identifikacija.

Taj nerad najbolje se vidi u činjenici da je prošle godine identifikovano samo osam građana BiH, a da Srbi u Sarajevu već 26 godina bezuspešno traže 170 žrtava, naglašava Kokot za "Vesti".

- Naša organizacija zastupa deset opština Sarajevsko-romanijske regije, i da ne bismo više nagađali, tražili smo tačne podatke od Instituta za nestala lica BiH, ali nikada nismo dobili nikakav odgovor, već su uvek prenosili svoju odgovornost na tužilaštvo, a ovi na neke treće. Zbog toga su porodice nestalih i ubijenih veoma razočarane. Shvatite da neki od nas već 26 godina čekaju istinu, jer ovde govorimo o prvim žrtvama rata u BiH - emotivna je Milka Kokot.
I sama proživljava upravo takvu sudbinu.

- Već 26 godina tražim svoje najbliže i sutra mogu umreti, a iza mene nema ko da traži moga brata i oca, jer mi je porodica uništena. Vreme čini svoje, a oni u tom vremenu love u mutnom - kaže Kokot i dodaje da samo u kosturnici u Miljevićima ima 370 neidentifikovanih tela, ali da i dalje nije napravljena DNK analiza.

- Porodice nestalih krv su dale još 2003. godine, a i dalje ništa. To je ruganje žrtvama. Zbog čega se ništa ne radi da bi porodice napokon našle svoje najmilije i svoj mir? Porodice nestalih su zato opravdano nezadovoljne i smatraju da je reč o neodgovornom odnosu. Radi se o klasičnom neradu institucija koje su zadužene da pomognu porodicama, a ne da čekaju da one izumru - naglašava Kokot.

Ništa bolja situacijia nije ni kada je reč o traženju i identifikaciji 95 nestalih Srba u Goraždu.

- Te 1992. godine nestali su mi majka i otac. Brat je prethodno poginuo na liniji fronta i "tu je imao sreće", jer su na kraju uspeli da ga izvuku da bismo ga sahranili. Za majkom i ocem i dalje bezuspešno tragam. Navodno su bili ranjeni, a zatim zarobljeni. Međutim, i dalje se ne zna gde su im tela - kaže za "Vesti" Tanja Bijeljanić, doskorašnja predsednica Regionalnog odbora ove organizacije.

Bez istrage za "Kazane"

Tanja Bijeljanić ističe da se potpuno stalo sa ekshumacijama, ali i da je obustavljen proces identifikacija. - Sve je stopirano bez ijednog valjanog obrazloženja. Prekinute su istrage i kada je reč o masovnoj grobnici Kazani, ali i mnogim drugim mestima za koje se sumnja da su stratišta srpskih žrtava. Polako posustajemo, jer vidimo da u BiH nema nikakve volje da porodice srpskih žrtava dobiju konačnu utehu tako što će sahraniti svoje najmilije - ističe Bijeljanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online