Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.07.2018.
09:53
Vestionline, Tanjug A

"Kina pravi "trojanske konje" od zemalja Zapadnog Balkana"

Evropski komesar za proširenju i susedsku politiku Johanes Han upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u "trojanske konje" zemlje koje će jednog dana biti članice EU.

EPA/Andrej Ćurić
Johanes Han (Foto: Arhiva)

- Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta - rekao je Johanes Han za portal Politiko.

Kako navodi evropski komesar, iako u poslednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatnost zbog Kine, koja ima značajna ulaganja u infrastrukturne projekte na tom području.

Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori "trojanskog konja", koristeći finansijsku snagu kako bi stekao političku kontrolu nad zemljama koje teže pridruživanju EU, Han je podsetio da je auto-put u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.

- To je upravo slučaj sa čuvenim auto-putem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital - rekao je Han, upozorivši da treba biti svestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.

To će, ocenio je Han, biti jedan od najvećih izazova za Evropu.

Navodi da se slaže s Makronom da bi Unija, pre planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka, ali naglašava da građani zemalja Zapadnog Balkana "imaju pravo da postanu građani EU" i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vreme.

Ističe da je Unija suočena sa izborom između "izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok".

Han je izrazio uverenje da bi pregovori sa Albanijom i Makedonijom mogli početi tokom sledeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može biti završen u roku od 14 meseci.

S obzirom na to da trenutni planovi Unije ostavljaju BiH i samoproglašeno Kosovo bez makar privremenog roka za početak pregovora, Han kaže da izdeljena politička struktura BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995, mora da se promeni, a kao jednu od velikih prepreka za Prištinu navodi odnos sa Beogradom koji, kaže, mora da se reši.

Han je napomenuo i da se vlast samoproglašenog Kosova u većoj meri oslanja na prihod od carina i da to mora da se promeni pre nego što bude moguće pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online