Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.07.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Milu samo logori fale!

Tvrdnja patrijarha srpskog Irineja da se aktuelni položaj Srba u Crnoj Gori može uporediti s njihovim položajem u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te da je položaj Srpske pravoslavne crkve danas gori nego u vreme Turaka, izazvao je burne reakcije kako u Crnoj Gori, tako i regionu.

EPA
Gaženje elementarnih srpskih prava: Đukanovićeve pristalice


Poređenje s periodom NDH najviše je zasmetalo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je poručio srpskom patrijarhu da demantuje tu svoju izjavu ili će mu biti zabranjen ulazak u ovu zemlju.

Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, krovne organizacije srpskog naroda u ovoj državi, kaže za "Vesti" da je ova patrijarhova izjava u potpunosti tačna.

- Jedino što trenutno ne postoji za Srbe u Crnoj Gori to su koncentracioni logori, a sve drugo je uveliko prisutno. To je takva, nezamisliva mržnja prema svemu što je srpsko, da svi koji se javno izjašnjavaju kao Srbi, uključujući i njihove porodice, ne mogu da dobiju posao ne u državnoj administraciji, već ni u mesnoj zajednici. Istovremeno, vlast je ukinula apsolutno sve što ima prefiks srpskog. Ostali smo i bez radija, bez televizije, bez novina. Bilo koji pokušaj da apliciramo za neki projekat se završi odbijanjem - tvrdi Vuksanović.

Srpska Boka na udaru "brđana"

Boka Kotorska i Herceg Novi su uvek važili za "srpski bastion", a Malović ističe da vlasti Crne Gore već godinama unazad to pokušavaju da preokrenu.

- Crna Gora već poduže prema Boki Kotorskoj gaji kolonijalnu svest. Seti se da ima more tek u maju, kad krenu dahije s brda, što je sasvim u skladu s nekadašnjom arhitektonskom praksom da primorske kuće imaju puškarnice sa strane okrenute brdima. Bolujemo od stare boljke po kojoj nikako da nas sloga spasi. Na vlasti je koalicija koja se ne suprotstavlja kolaboraciji na republičkom nivou, što znači da bi bilo bolje da je odvezano ono što je loše svezano - ističe Malović.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta kaže da je posredi tajni plan crnogorske države da po svaku cenu na predstojećem popisu stanovništva crnogorski narod bude većinski, što sada nije slučaj.

- Otuda je u toku agresivna kampanja opšte asimilacije Srba i njihovo uslovljavanje da po svaku cenu od Srba postanu Crnogorci - ističe Vuksanović.

I književnik iz Heceg Novog Nikola Malović, koji važi za osobu "britkog pera", ocenjuje da je patrijarh izrekao suštinu problema s kojim se Srbi u Crnoj Gori trenutno suočavaju.
On metaforički poredi položaj srpskih pisaca kao "moreplovce" na ostrvu čija se površina "opasno smanjuje dok voda naočigled raste".

- Samo je naizgled poređenje patrijarha Irineja, po kome je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori izjednačio sa položajem Srba u zloglasnoj NDH, prejako. No, te reči treba doživeti kao upozorenje šta bi moglo da se dogodi jednom delu naroda ukoliko se nastavi politika aparthejda u najmanjoj eks-Ju republici, budući da kad jednom zagazi, država iz represije ne izlazi milom.

Pokret Dveri: Važna izjava

Donedavni predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, poslanik Dveri u republičkom parlamentu Ivan Kostić kaže da je izjava patrijarha "veoma važna", zato što je u centar medijske pažnje stavila težak položaj srpske zajednice u Crnoj Gori.


"Činjenica je da su prava srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je inače konstitutivan narod, a ne nacionalna manjina, ugrožena i da su u suprotnosti sa svim međunarodnim poveljama o ljudskim pravima. Za takav položaj su najodgovorniji političari u Crnoj Gori i Srbiji, koji kreiraju javno mnjenje i u čijim rukama su svi mehanizmi da se loše stvari poprave. Đukanović od sticanja nezavisnosti 2006. godine radi sve kako bi se Srbi asimilovali i osećali nesigurni u Crnoj Gori, što je prouzrokovalo progon Srba iz državnih institucija, ali i zatiranje srpskog nacionalnog identiteta svugde gde je to bilo moguće", ocenio je Kostić.

Srbi su u Crnoj Gori sa Bokom Kotorskom građani drugog reda, o čemu je do sada napisano onoliko tekstova koliko je bilo potrebno da se skuva 600.000 žaba. I nikom ništa! Da li da mirno čekamo nekog Montenegrina s isukanom rečenicom: Samo ti, sine, radi svoj posao? - ističe Malović.
On dodaje da je patrijarh trebalo da na ovaj problem ukaže mnogo ranije.

- Plašim se da mu je sada jedino preostalo da se posluži poslednjom crkvenom merom, a to je da baci anatemu - oštar je Malović.
Herceg Novi gde stvara i živi uvek je važio za "bastion srpstva", a Malović kaže da se i ta slika sve više menja nagore.

- Nekada su Boka Kotorska i Herceg Novi važili za "oazu srpstva", ali sve manje je "zelenila" oko te oaze. Nažalost, umesto da o sudbini naroda i država odlučuju ljudi koji su kao odlikaši završavali škole, sada nas vode "dvojkaši i trojkaši" - ističe Malović.
 

Pismo Momčila Vuksanovića Aleksandru Vučiću: Zašto Vas nema u Crnoj Gori?

Da je reč o gorućem problemu za srpsku zajednicu u Crnoj Gori Vuksanović je 16. jula pisao i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. U ovom pismu, u koje su "Vesti" imale uvid, Srbi iz Crne Gore upozoravaju Vučića da je njihov u ovoj državi postao "nepodnošljiv".

"U svom mandatu, braneći interese Srbije i srpskog naroda, obišli ste čitav region nekoliko puta, kao i najuticajnije države sveta. U Crnoj Gori Vas nema, pa se postavlja pitanje da li je to slučajno ili mislite da je srpsko pitanje u Crnoj Gori rešeno? Mi, Srbi u Crnoj Gori, nismo Srbi da bi nam bilo lakše i bolje, već zato što nam je srpski identitet poreklo kojeg se ne odričemo. Od Republike Srbije, kao matične države, koja je Ustavom uređena kao država srpskog naroda, tražimo brigu i podršku da u Crnoj Gori dobijemo ono što nam po Ustavu, pozitivnom zakonodavstvu i poznatim standardima pripada. Koalicija na vlasti sa manjinskim narodima diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj", stoji na početku pisma predsedniku Srbije, u kome se Vučić taksativno obaveštava i o najvećim problemima po srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

Progon crkve i ćirilice

"U obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani su sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama. Srpski jezik, koji je po podacima sa poslednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti je preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma. Iskazuje se ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i svakim danom taj pritisak postaje sve veći, bez obzira na brojne neuspele pokušaje promovisanja takozvane crnogorske pravoslavne crkve, registrovane u policijskoj stanici", navodi Vuksanović u pismu predsedniku Srbije i ističe da su u Crnoj Gori sve potrebe srpskog naroda "uslovljene promenom identiteta".

"Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava. U Crnoj Gori Srba nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije, a javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju perspektivu i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori. Zastupljenost u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi više se ne meri procentima, već pojedinačnim slučajevima, ukoliko ih uopšte ima, a isti je slučaj i u privatnom sektoru, pa čak i u državnim firmama Republike Srbije. Uprava za kadrove Crne Gore je sredstvo za pritisak i promenu identiteta srpskog naroda, gde se pri odabiru kandidata za zapošljavanje poništava uspeh postignut u školama i na fakultetima kroz falsifikovano testiranje i odabir unapred nacionalno i politički pripremljenih kandidata".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online