Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.07.2018.
14:15
blic.rs, Vestionline A

"Hrvatska snažno podržava Albaniju - Vi ste naša braća po oružju"

"Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji" , izjavila je danas u albanskom parlamentu hvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Epa/Tumay Berkin
Kolinda Grabar Kitarović: Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva

- Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede - rekla je predsednica tokom drugog dana službene posete Tirani gde se sastala sa predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku i da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019.

- Čestitam vam na odluci Veća koja prepoznaje napredak Albanije i temelji put ka otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. godine - rekla je predsednica.

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na sopstvenom evropskom putu.

- Trebalo bi da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju suradnju kao zemlja sa izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatske se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom - poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istakla, doneti pozitivne procese u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju gospodarske sigurnosti.

- Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da urade - kazala je predsednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

- Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao - dodala je predsednica.

U svom govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

- Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno - objašnjava ona i podseća na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj, prenosi Večernji list.

- Bili smo doslovno braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti - dodala je.

Predsednikca ističe da je Hrvatska, zemlja na raskršju hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

- Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva. Oni vole i štite Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubivi Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja - kazala je predsednica, posebno podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo živi od 18. veka.

Takođe je podsetila da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima. Predsednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila spomenuti niti ulogu hrvatskog istoričara, prevoditelja i političara Milana Šuflaja, jednog od utemeljivača albanologije, te istoričara iz 18. veka Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo istorijske veze s Albanijom. Kao "nesumnjivi istorijski trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u martu 1994.

- Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo - poručila je hrvatska predsednica na kraju govora.

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2018. 15:52
Све је могуће али не дај Боже да Титови Југо-комунистички генерали поново бране интересе Срба на Балкану како су то радили (нису) у задњем Балканском рату.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online