Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.07.2010.
10:47 >> 15:15h
Srna A

Dodik: MSP određuje naše buduće korake

Institucije Republike Srpske, pre svega Vlada, treba u što kraćem vremenu da formiraju ekspertski tim sastavljen od domaćih i međunarodnih stručnjaka međunarodnog prava koji bi dao studioznu ocenu savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosmetu, izjavio je premijer RS i SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je posle sastanka sa predsednicima DNS-a Markom Pavićem, Socijalističke partije Petrom Đokićem i SzDS Draganom Kalinićem rekao da je ovo zajednički zaključak sa sastanka sazvanog zbog savetodavnog mišljenja Suda i činjenice da RS i njene političke strukture imaju i obavezu, zahtev i zadatak da reaguju na tu situaciju.

On je dodao da su ovaj sastanak zahtevale i pojedine političke partije, koje se danas nisu odazvale.

Na sastanku je, kako je rekao Dodik, zaključeno da je od velikog interesa za RS savetodavno mišljenje Suda da odredbe o deklaraciji o nezavisnosti nisu suprotne međunarodnom pravu.

"Nigde u mišljenju se ne navodi takav stav o obaveznosti, ono je veoma usko tumačenje samog čina Deklaracije i ono ne govori da li Kosmet ima pravo na nezavisnost i da li je legalna secesija koju je učinilo i to se prepušta, pre svega, političkim ocenama i strukturama. Nigde nije rečeno da deklaracija o nezavisnosti Kosmeta nije suprotna, već deklaracija o nezavisnosti, što znači bilo koja. To je važan dokument za buduće kretanje", naveo je Dodik.

On je rekao da je nemoguće održati situaciju u kojoj se tvrdi da je to dokument koji se odnosi samo na situaciju na Kosmetu i da to ne proizilazi iz ovog mišljenja.

Dodik je poručio da će RS ostati posvećena izučavanju ovog mišljenja, praćenju političke situacije i onoga što Srbija radi po ovom pitanju, kao i druge zemlje koje nisu priznale Kosmet, navodeći da BiH to ne može da učini bez saglasnosti Srpske.

"Smatramo da je taj stav od opšteg značaja i da se ne odnosi samo na Kosmet i zaključili smo da treba da nastavimo sa politikom praćenja šta Srbija radi po ovom pitanju, imajući u vidu i specijalne odnose sa Srbijom kao i naše pravo da se politički odnosimo prema važnim pitanjima i u regionu", rekao je on.

Dodik je naveo da se RS ne sme dovesti u poziciju da da saglasnost za priznanje Kosmeta, bez obzira što neke velike sile smatraju da se ovim mišljenjem suda rešava pitanje Kosmeta i da trebalo da ga priznaju zemlje koje to nisu učinile.

Međunarodni sud pravde doneo je 22. jula savetodavno mišljenje da kosmetski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti nisu prekršili međunarodno pravo, niti Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.

Govoreći o motivima zakazivanja sastanka, Dodik je podsetio na takve zahteve koje je dobijao od određenih političkih partija, pre svega SDS-a koji u svom saopštenju, "koje se nalazi na njihovom sajtu, ako ga nisu skinuli", tražili od njega lično da sazove ovakav sastanak.


"Žao mi je što nisu ostali dosledni i što nisu bili ovde, a meni to govori koliko je njihov pristup ovako važnoj temi bio ozbiljan. Ukoliko misle da treba da obavimo konsultacije, spreman sam na njihov poziv da razgovaramo. Ali, verujem da nemaju ništa novo da kažu", rekao je Dodik, koji je pozive upitio i liderima SDS-a, PDP-a, SRS RS i DP-a.


On je istakao da su na sastanku ljudi koji su zainteresovani za sudbinu RS, a nisu oni koji su smatrali da je važnije da budu na godišnjem odmoru i da spekulišu sa ovim pitanjem.


"Vreme je da spekulisanje na ozbiljnim državnim i nacionalnim pitanjima treba da prestane. Samo jedinstvo i dovoljna čvrsta većina može da očuva ono što RS treba da ima u budućnosti", stav je premijera RS.


On je dodao da je zato važno na koji će se način koncipirati strukture nove vlasti, "da li će to biti spekulanti koji danas nisu došli, a javno pokušavaju da se predstave kao patriote ili mi koji pokušavamo da, kada se oni odmaraju na moru i nekim drugim mestima, pokušavamo da donesemo važne odluke"


Sastanku su prisustvovali lideri DNS-a Marko Pavić, Socijalističke partije Petar Đokić i Stranke za demokratsku Srpsku Dragan Kalinić.Pozivu se nisu odazvali predsednici SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, SRS RS Milanko Mihajlica i Demokratske partije Dragan Čavić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online