Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
08:11
Đ. Barović - Vesti A

Supermen u devetoj deceniji

Rodom je iz ljute Hercegovine, iz Gacka, gde se kamen baca i kada ne mora. Otuda i ne čudi da s tom navikom nije prestao ni u svojoj 89. godini života.

V. Sekulić
Ljubav duga pola veka: Vasilija i Radomir Skoko

Za taj "hobi" dobija medalje po svetskim i evropskim takmičenjima, i to mahom zlatne. U poslednjih dvadesetak godina postao je svetski šampion u bacanju diska, vicešampion sveta u bacanju kugle i evropski rekorder u bacanju kladiva. Na Balkanu je skoro pa neprikosnoven, jer njegove rekorde u sve tri discipline još niko nije nadmašio.

Osvojio je toliko medalja da ih kači i po ragastovu trpezarije. Radomir Skoko iz Beograda predsednik je Skupštine Atletskog saveza veterana Srbije. Jedan je od najuspešnijih srpskih atletičara veterana, na međunarodnim takmičenjima osvojio je 41 odličje i to 24 zlatna, 12 srebrnih i pet bronzanih, a još 60 na regionalnim i domaćim takmičenjima.

- Nema takmičenja, a da se nisam vratio sa medaljom. Reč je o Olimpijadi, svetskim i evropskim atletskim takmičenjima veterana, a na svakom se okupi između 5.000 i 7.000 učesnika. Kolege ne veruju da sve sam plaćam, od puta, preko smeštaja i kotizacije za takmičenje. Da mi nije dece koja me apsolutno podržavaju, iskreno, teško bih uspeo. Samo prvenstvo u Francuskoj me je koštalo 800 evra - kroz uzdah otkriva Skoko dok nam u stanu u novobeogradskim blokovima detaljno objašnjava koja je medalja gde osvojena.

Uz odličja i pehare, na vitrinama su i slike dece i unuka koje, doduše, viđa uglavnom preko skajpa.

Jaka konkurencija

Skoko kaže da je žestoka konkurencija među veteranima.
- Glavni takmaci su mi jedan Norvežanin, Nemac i Holanđanin. Uglavnom su mi oni najveći rivali. Neki put pobede oni, neki put ja. To je sport - kaže.

- I kćerka i sin su već decenijama u dijaspori. Svako ima po dvoje dece. Odlično su se snašli. Da nije tako, teško bih od svoje penzije mogao da se takmičim - veli iskreno.
Kćerka Sonja je sa porodicom u Hamiltonu (Kanada). Tamo se i udala za Srđana Trifunovića, rodom iz Dalmacije. Sin Srđan je sa porodicom u Trstu (Italija) od 2004. Prethodno je radio kao tonac u RTS.

- Srđanova supruga Nataša je doktor molekularne biologije. Evo, ovih dana je u Beograd dovela silne stručnjake na svetski kongres - hvali se Radomirova supruga Vasilija (78).
Zagledali su se i zavoleli pre tačno pola decenije. Ona je radila u fabrici u Kuli, a on je došao u posetu bratu od tetke.

- U životu sam radio svašta. Po struci sam mašinski bravar, a penziju sam dočekao kao referent u SIZ Savski venac. Kao vojnik sam zavoleo sport, pa sam se zatim priključio Atletskom klubu Partizan i tu nastupao od 1952. do 1959. Povredio sam se i sve do pre 15 godina nisam ni razmišljao o povratku u sportske vode - priča Radomir.

Pesma o dijaspori

Radomir Skoko ima još jedan hobi, a to je pisanje pesama koje na kraju i štampa u formi zahvalnica.
- Uglavnom pevam o sportu, tako da imam pesme o Novaku Đokoviću, Ani Ivanović. Jeleni Jovanović, Ivani Španović, Milici Mandić... Imam i za vas pesmu o dijaspori: "Dijaspora ugledno je društvo, svom narodu vrelo nepresušno, pa im zato puno, puno hvala, mi smo braća od božjeg dara."

Slučajan susret sa komšijom, koji se takođe u seniorskoj konkurenciji bavi bacanjem diska i kugle, preokrenuo mu je život. Već te 2003. uzeo je dve medalje, a onda su usledila i druga nadmetanja. Zbog toga ga je jedan beogradski novinar prozvao Supermenom, a taj nadimak se kasnije odomaćio i među prijateljima i komšijama.

Iako na svakom takmičenju i on i njegove kolege nastupaju u dresovima sa državnim obeležjem, a svaku pobedu prati i intoniranje srpske himne, veterane niko niti ispraća, niti sačekuje.
- Do sada nam niko nije uputio bar telegram sa čestitkom, a kamoli da nas je primio i zahvalio na trudu. Tu ne mislim samo na Ministarstvo za sport ili Grad Beograd. Ne čestitaju nam čak ni kolege iz Atletskog saveza Srbije ili Beograda - ogorčeno konstatuje ovaj veteran i dodaje.
- Do pre desetak godina bilo nas je oko 200 atletičara-veterana. Sada nas nema ni pedesetak. Neki su pomrli, neki se porazboljevali, a novi ne dolaze. Ne shvatam zbog čega se država ne bi uključila. Dovoljno je da nam plate put ili smeštaj, ostalo ćemo sami - kaže Radomir Skoko, koji se uveliko priprema i za predstojeću Balkanijadu u septembru u Sloveniji.
Kaže kroz smeh da bez medalje ne sme da se vrati kući, jer je ženu navikao samo na pobede.

Opljačkan u metrou

Na jednom od takmičenja koja su održana u Parizu krenuo je sam, bez znanja francuskog ni engleskog jezika i samo sa parčetom papira na kome je pisalo na kojoj stanici metroa treba da izađe.
- Voz stoji na stanici, a ja pokušavam da saznam jesam li ušao u pravi. Kofer mi je u vozu, a ruksak sa pasošem i novcem ispred vrata. Utom trkom neki dečko mi pred nosem ukrade ranac. Krenem da trčim za njim, zatvore se vrata metroa i tako ostanem i bez kofera. Ali, svugde ima dobrih ljudi. Neki mladići su videli krađu, pa su uspeli da uhvate tog lopova i da mi vrate ruksak. Desetak minuta kasnije, jedan bračni par se vratio s mojim koferom. Nisam znao kako da im se zahvalim, sve sam ih zagrlio i počeo da ljubim od sreće - samo je jedna od dogodovština Radomira Skoka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online