Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
19:34
Vestionline, b92.net A

Skandal trese Hrvatsku: Procurili mejlovi, "bunker" srušen

Potpredsednica Vlade Hrvatske Martina Dalić svesno je obmanjivala javnost o stanju u Agrokoru, trudeći se da izvuče korist za sebe, piše Indeks.

youtube.com/CROtv
Martina Dalić se trudila da korist izvuče za sebe

Kako pokazuju objavljeni mejlovi, o svemu je uredno bio obavešten i premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

Dalić je nakon skandala koji potresa Hrvatsku podnela ostavku, a Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su odluku o njenoj ostavci doneli zajedno. 

"- artina Dalić podnela je ostavku koju sam prihvatio - naglasio je premijer. 

Iz dokumentacije i mejlova koje poseduje Index jasno proizlazi kako su premijer Andrej Plenković i ministarka privrede Martina Dalić ne samo namerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna grupa, birana od strane Dalić, mogla da zaradi na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja. 

Kako pišu hrvatski mediji, vlasnici i predsednici brokerskih kuća, konsultantskih kompanija i advokatskih kancelarija tajno su radili za vladu na pripremi zakona, pa su tako izvukli ličnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savetničkih usluga, iz Todorićeve bivše kompanije u poslednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna. 

Dalić, koja je vodila grupu, nikada nije ni sa jednim od članova radne grupe potpisala ugovor, niti im je jedan jedini dokument koji bi dokazivao da radna grupa radi za vladu. Radilo se u tajnosti, a Dalić je, kako bi u tajnosti sve i ostalo, grupom upravljala preko privatne mejl adrese, a organizovani su i sastanci, piše Index. 

Iz dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo poverljive pravne i finansijske podatke nego i sadržaje poverljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije, kao i ostale pravne i finansijske podatke koji nisu bili poznati javnosti. 


U toj posebnoj vladinoj radnoj grupi bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male i nepoznate konsultantske kompanije Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić kao predstavnici InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance, Advokatsko društvo Šavorić i Partneri, tačnije advokati Boris Šavorić i njegov partner iz kancelarije Toni Smrček. Svi oni dobili su milionske angažmane u Agrokoru nakon što je jedan član te grupe, Ramljak, postao posebni vladin poverenik. 

Svi su oni unosili promene u zakon koji će kasnije postati poznat kao Lex Agrokor. 

Autori Lex Agrokora su Advokatska kancelarija Šavorić i Partneri, koji su napisali prvu verziju Lexa, koja je osam puta menjana i dopunjavana, skladno uputstvima potpredsednice vlade Dalić, premijera Plenkovića i samih članova grupe.

A kako je sve počelo?

Radna grupa počela je sa radom 22. februara 2017. godine i to sastankom u zgradi vlade, prvo kako bi analizirala finansijsko stanje u Agrokoru. Nakon toga se formira posebna mejl lista preko koje članovi grupe analiziraju stanje u toj tada još Todorićevoj kompaniji. 

Grupa pod vođstvom Plenkovića i Dalić krenula je s radom oko Agrokora. Prvi sastanak mimo vlade dogodio se 3. marta i to u prostorijama Texo Managementa. 

Reč je o kompaniji iz koje je došao budući vladin poverenik Ramljak. 

- Kod nas će biti kao u bunkeru - napisao je Tomislav Matić iz Texo Managementa u odgovoru potpredsednici vlade misleći na tajnost i sigurnost sastanka kako ne bi bili otkriveni. 

U tom periodu napravljen i tzv. hodogram aktivnosti, u kojem su bile i osnovne poruke da se javnosti mora objasniti da će "sve biti u redu" i da se "vlada brine o hrvatskoj privredi". 

"Ubacite bubu da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom - tipa uvek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA", napisala je Dalić u jednom od mejlova, koja je aludirala da strancima treba baciti "bubu u uho", tj da im se jasno stranim investitorima i finansijerima stavi do znanja da se u Hrvatskoj bez države ne može poslovati. 

Da je Dalić na ovim sastancima vodila glavnu reč pokazuje i činjenica da nijedan sastanak nije održan bez nje, a i mejl u kom kaže: "Bez mene gotovo i da nemate šta da diskutujete". 

Dalić je nakon sastanka sa Rusima u mejlovima istakla i "da se svako pravio pomalo lud". 

"Za pretpostaviti je da se svako pravio malo lud - ja sigurno jesam - niti sam ja htela da otkrijem da su mi poznate prave razmere problema niti je on verovatno želeo da otkrije sve svoje planove", piše Dalić. 

Ona je svojoj grupi i prenosila strogo poverljive informacije pa ih je tako obavestila i o razgovoru sa predstavnicima ruske Sberbanke. 

"Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti. Sve se oči lagano okreću prema nama. PM će javiti vreme za današnji sastanak. Molim vas računajte danas poslepodne. M", stoji u poruci, a reč je o razgovoru s prvim zamenikom predsednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletaevim. Sabor Hrvatske izglasao je Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju. Donošenje zakona glasalo je 83 poslanika, 46 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online