Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
22:10
Dojče vele A

"Neka gospođa Mogerini sada dočeka Đukanovića u Briselu"

Novinarku podgoričkih "Vijesti" Oliveru Lakić nepoznati muškarac ranio je u desnu potkolenicu pucajući iz vatrenog oružja. Žrtvu je napadač sačekao na ulazu u zgradu u kojoj živi. Lakićeva je van životne opasnosti.

pixabay.com
 

Osnivač i suvlasnik "Vijesti" Željko Ivanović za DW kaže:

- Ovo je 25. fizički napad na novinare "Vijesti" i na našu imovinu, nakon 25. izjave šefa režima Đukanovića protiv "Vijesti", kojom je nacrtao metu na naše čelo i otvorio novu sezonu lova na naše novinare i urednike. Sve dok je Đukanović gospodar i car, "Vijesti" će kao najkredibilniji medij, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, trpeti teror jer će sve kriminalne grupe o kojima mi pišemo i koje organizuje ovakve napada, biti zaštićene i nedodirljive.

Ovo nije prvi napad na Oliveru Lakić. Pre šest godina na nju je na istom mestu nasrnuo muškarac koji je potom pronađen i osuđen. Pretnje, međutim, nisu prestale, pa se postavlja pitanje nije li tada uhvaćen samo običan pešak u mafijaškoj strukturi. 

Olivera Lakić je dve godine i sedam meseci živela pod policijskom zaštitom. Neko vreme se nije više bavila novinarstvom, ali se, iako traumatizovana, vratila svojoj profesiji. 

"Bez granice između mafije i države"

Da život pod policijskom zaštitom nije ni blizu normalnoj svakodnevnici zna vrlo dobro beranski novinar Tufik Softić. U dvorište njegove porodične kuće 2013. godine bacili su bombu, a nekoliko godina pre toga brutalno su ga pretukli na kućnom pragu. 

Njegov slučaj se navodi i u ovogodišnjem izveštaju "Reportera bez granica", na čijoj listi je Crna Gora godinama katastrofalnom plasirana - ove godine na 103. mestu. 

Tufik Softić, koji takođe godinama živi pod policijskom zaštitom dok njegovi napadači slobodno šetaju gradom, saznao je da je njegova koleginica napadnuta upravo na putu za Makedoniju, gde će na skupu OEBS-a govoriti o ugroženosti nezavisnih novinara i sistemu nekažnjivosti u Crnoj Gori. 

Za DW on kaže:

- U Crnoj Gori je do sada bilo na desetine napada na novinare, a nije rasvetljen nijedan. Posebno ne oni koji imaju političku i kriminalnu pozadinu. U Crnoj Gori su mafija i država srasli i tu se više ne zna granica. A političari izjavama uperenim protiv kritički nastrojenih novinara i medija, kao što je poslednja Milova izjava da su "Vijesti" fašistički medij, podstiču kriminalce da nekažnjeno ponavljaju napade. Kako se Olivera ili ja možemo posle svega osećati slobodno i bezbedno u ovoj zemlji?

EU žmuri na jedno oko 

Posle napada na Oliveru Lakić započelo je ritualno zaklinjanje policije i vlasti da će učiniti sve da pronađu počinioce. Veći deo kritičke javnosti u Crnoj Gori potpuno je izgubio poverenje u političku volju da se stane na put nekažnjivosti napada na ljude iz kritički orijentisanih medija. Evropska unija je praksom žmurenja na jedno oko zbog Đukanovićevog prozapadnog kursa u očima mnogih nezavisnih novinara - saučesnik. 

Željko Ivanović ne krije svoju ogorčenost:

- Sada neka gospođa Mogerini dočeka Đukanovića u Briselu, neka ga jako zagrli i mnogo pohvali za njegove evropske vrednosti i stremljenja, i za progres koji je Montenegro postogao u EU-integracijama. Dakle, sve dok briselski šefovi budu svodili svoje reakcije i delovanje na izjave saučešća medijima i izražavanje nade da će "nadležni organi pronaći napadače i nalagodavce", nezavisni mediji i novinari će biti glineni golubovi i legitimne mete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online