Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti A

Ne prestaje lov na Srbe

Za vikend je, na graničnom prelazu Karakaj, kod Zvornika, između Srbije i BiH, uhapšen državljanin Srbije, Đ. R. (62) i to na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Hrvatska. Ukoliko bude i izručen to će biti "jubilarno" 60. izručenje Srba na osnovu optužnice za ratni zločin.

M. Karović
I nevini priznaju krivicu: Savo Štrbac

- Do sada je na osnovu tih hrvatskih poternica po celom svetu uhapšeno 157 Srba, a izručeno je 59. Od tog broja njih 23 je oslobođeno da li tako što je povučena optužnica ili preimenovano krivično delo u "oružanu pobunu". Šta će biti u slučaju ovog Krajišnika ostaje da se vidi tek pošto ga BiH izruči Hrvatskoj. Za to imaju rok od ukupno 40 dana. Moguće je da i tokom ekstradicionog postupka Hrvatska odustane od gonjenja, bilo je i takvih slučajeva, ali u poslednje vreme sve je češća praksa da sami Srbi, kako bi što više skratili boravak po zatvorima u dogovoru sa svojim advokatima prave dogovore sa tužiocima o priznanju krivice. Umesto da na kraju budu osuđeni na zatvorske kazne, a minimalna je pet godina, dobijaju po dve-tri godine najviše - ističe Štrbac.

Kao poslednji primer ovakve pogodbe, direktor Veritasa navodi slučaj Mladena Graovca koji je uhapšen 2016, mada je do tada bez ikakvih problema odlazio za Hrvatsku i tamo boravio u rodnom mestu.

Žalba kapetana Dragana

Savo Štrbac kaže da odbrana kapetana Dragana očekuje da će Hrvatska učiniti sve kako bi se ubrzao Žalbeni postupak nakon prvostepene, okrivljujuće presude.

- Dragan Vasiljković je bolestan čovek i uvereni smo da će u žalbenom postupku sud usvojiti argumente njegovih advokata i na kraju ga osloboditi krivice - naglašava Štrbac, koji je i član tima odbrane kapetana Dragana.

- Međutim, optužila ga je jedna žena - Srpkinja i pred sobom je imao mogućnost da uđe u sudski spor i dobije mnogo više od pet godina, koliko je minimalna kazna za ratni zločin ili da je od prošle nedelje slobodan čovek, jer je izdržao dogovorene dve godine zatvora. Na sličan način će uskoro dogovor sa tužiocem da postigne i nekadašnji oficir JNA Milan Pavlović, koji je lažno optužen da je naredio granatiranje Šibenika. Čovek je previše star i previše bolestan da bi ušao u sudski spor i neizvesnost da li će na kraju biti oslobođen ili osuđen - ističe Štrbac.

Direktor Veritasa upozorava i na još jedan apsurd - nove optužnice o kojima se sazna tek kad neko bude uhapšen.

- Na snazi su i dalje spiskovi procesuiranih koje je Hrvatska zvanično dostavila Srbiji 2013. Međutim, prema podacima Veritasa, u međuvremenu je podignuto još najmanje 200 novih optužnica. Na susretu ministara pravde Srbije i Hrvatske u martu dogovoreno je da se krene u izgradu novih spiskova, ali i da se postigne bilateralan sporazum o procesuiranju odgovornih za ratne zločine. Ovom drugom stavkom Hrvatska zapravo pokušava na "sporedna vrata" da suspenduje regionalnu nadležnost Suda i Tužilaštva za ratne zločine Srbije - objašnjava Štrbac.

Spisak

Na hrvatskom spisku iz 2013. godine nalazi se ukupno 1.577 imena krajiških Srba. Od tog broja oko 600 je već osuđeno, oko 600 čeka sudske postupke, a protiv 300 su i dalje otvorene istrage.

- Samo od novembra prošle do marta ove godine procesuirano je 55 novih Krajišnika. Oni su se našli na spiskovima u samo tih nekoliko meseci. U toj grupi je i general Bajić zbog granatiranja Banskih dvora - objašnjava Štrbac.

Dačić: Vi ste bili uz Hitlera

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Srbije razmenili su niz oštrih izjava navodeći, kako kažu, zbog čega Srbija i Hrvatska nisu iste.

Prvi je izjavu dao Plenković, komentarišući raniju izjavu Dačića da "ako Hrvatska želi diplomatski rat, dobiće diplomatski rat".

- Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti - kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska "svoje poteze jasno povukla".

Plenković je rekao i da sa predsednicom Hrvatske još nije razgovarao o recipročnim merama prema Srbiji, nakon što je Beograd potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića proglasio nepoželjnim.

Ubrzo je stigao odgovor Dačića koji je rekao da je "ovo što Hrvatska radi danas glupost".

- Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vreme Drugog svetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake - naveo je Dačić.
Osim toga, on je istakao i da Srbija i Hrvatska nisu iste "jer Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava".

Odnosi dve zemlje su zaoštreni pošto je lider radikala Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, da bi nekoliko dana kasnije srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu bio zabranjen ulazak u Hrvatsku, na šta je Vlada Srbije odgovorila zabranom ulaska u Srbiju hrvatskom ministru odbrane Damiru Krstičeviću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online