Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
18:02
Vestionline, Tanjug A

Kupili 3 helikoptera, stižu snažniji "412 EPI"

Prvi od tri kupljena helikoptera Bell 412 EP, Vojske Crne Gore, sleteo je danas na Vojni aerodrom u Podgorici, dok bi preostale dve letilice trebalo da budu isporučene tokom ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

wikipedia.org/Jerry Gunner
Foto: Ilustracija

Nova letilica je stigla u pratnji helikoptera tipa Gazela.

Preostala dva helikoptera, još snažnijih performansi, sa oznakom "412 EPI", stići će kasnije tokom godine.

Ministar odbrane Predrag Bošković saopštio je da je reč o višenamjenskom helikopteru, od kojeg će, prema njegovim rečima, korist imati svi građani Crne Gore.

- Ono što smo obećali i ispunjavamo. Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom vladom i kompanijom Bell, značajno pospešujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i celokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe - kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Primopredaji helikoptera prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović, ali i više predstavnika kompanije "Bell" i Kanadske privredne korporacije (Canadian Commercial Corporation).

Helikopter je iz Praga, gde je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike, dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četvorice pilota Vazduhoplovstva Crne Gore koji su već završili obuku za helikoptere Bell 412 EPI i EP na Akademiji za obuku na Bell helikopterima u Fort Vortu (Fort Worth) u Teksasu, blizu Dalasa.

- Novi helikopter dočekale su u zoni iznad Nikšića tri Gazelle Vazduhoplovstva VCG , tako da su na aerodrom stigli u svečanoj formaciji. Dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore. Oni će biti korišćeni za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske Crne Gore - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pored ostalog, dodaje se, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i obezbjeđenju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, traganje i spašavanje na kopnu i moru, u sanaciji posledica nastalih prirodno ili veštački izazvanim katastrofama.

I tokom procesa uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu, koji traje tri do četiri godine, oni će se koristiti za izvršavanje namenskih zadataka.

Reč je o ugovoru vrednom 30 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online