Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Domoljubne ulice čiste od Srba

U mestu Kistanje u Hrvatskoj, između Knina i Benkovca, tokom pravoslavnog Uskrsa dogodila se serija pljački srpskih kuća.

Nova "Oluja" u Hrvatskoj: Ulica Franje Tuđmana

Prema informacijama Dokumentaciono-informativnog centra Veritas, u samo nekoliko dana opljačkane su, a zatim potpuno opustošene kuće Ruže Ardalić, Srpkinje koja živi i radi u Nemačkoj, ali i kuće njene pokojne majke Mande Mirčete. Njihova imovina se nalazi u delu Kistanja poznatom kao Lalića Draga.

x Predsednik Veritasa Savo Štrbac upozorava da se istovetan scenario pljački odigrao samo nedelju dana ranije i u zaseoku Mažibrade.

- Ono što je obeležilo poslednji niz pljački jeste da su kuće otvarane sekirama i da je sve ono što nije moglo da se opljačka uništeno. Obnovljena kuća je pretvorena u novu ruševinu. Apsurd je da se sve to dešava u gradiću koji je prema popisu iz 1991. brojao 2.021 stanovnika, od čega samo devet Hrvata, a da je danas situacija slična po broju stanovnika, ali je samo pedesetak preostalih Srba. Svi drugi su Hrvati sa Kosova, Janjevci - kaže Štrbac.

x Svi zatvaraju oči nad činjenicom da je na meti isključivo srpska imovina, veli predsednik Veritasa.

- Zvuči neverovatno, ali u ulicama Franje Tuđmana, Hrvatskih branitelja i Starčevića gotovo da više nema nijedne cele srpske kuće. Prizor u ovim ulicama izgleda kao da je rat još u toku. Nažalost, svi zatvaraju oči nad činjenicom da je pljačka srpske imovine postala svakodnevica - ogorčeno primećuje Štrbac.

Spomenik antifašistima u nacionalnom parku Krka

x U Kistanjama ništa bolja situacija nije ni kada je reč o fašističkim grafitima koji su već uobičajen "dekor" po ovom naselju. Prema pisanju hrvatske štampe, u junu prošle godine, uz ustaške simbole po neobnovljenim ili napuštenim kućama, garažama i prozorskim staklima, osvanuli su i kukasti krstovi, crtani čak po asfaltu.

"U" za antifašiste

Savo Štrbac kaže da je spomenik kod ulaza u Nacionalni park Krka jedan od retkih koji je "preživeo" 1995. i vojno-policijsku akciju "Oluja" koja je proterala Srbe iz ovog kraja.
- Prema poslednjim podacima uništeno je više od 3.000 spomenika i tabli iz Drugog svetskog rata. U centru Kistanja je uništena tabla na kojoj se nalazio spisak od više hiljada poginulih antifašista i nikada nije vraćena - navodi direktor Veritasa.

x Savo Štrbac navodi primer spomenika iz Drugog svetskog rata koji je na samom ulazu u Nacionalni park Krka, a već pola godine na njemu je ustaško "U" koje nikome ne pada na pamet da uklanja.

- U Nacionalnom parku tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti, a u komunalnim službama Kistanja takođe tvrde da to nije njihov posao. Slovo "U" tako dočekuje i ispraća goste nacionalnog parka i nikome ništa - ogorčeno zaključuje Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online