Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
19:56
Vestionline, Tanjug A

Za predsednika CG sedam kandidata: Prvi put žena i ponovo Milo

Predstojeći predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 15. aprila i na njima će učestvovati sedam kandidata, među kojima je prvi put u istoriji i jedna žena - Draginja Vuksanović.

pixabay.com
 

Sedmi put od uvođenja višestranačja gađani Crne Gore će birati predsednika, a do sada su na toj funkciji bili aktuelni predsednik Filip Vujanović (tri puta), Momir Bulatović (dva puta) i Milo Đukanović (jednom).

Ono što je specifično i što će obeležiti predstojeće izbore za predsednika te države je povratak na političku scenu Mila Đukanovića, aktuelnog lidera vladajuće DPS, koji je više puta bio premijer i jednom predsednik, ali i kandidatura Draginje Vuksanović, prve žene kandidata za predsednicu Crne Gore.

Kandidati su i predsednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač, nezavisni kandidat Vasilije Miličković, čelnik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić, predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, te kandidat većinskog dela opozicije Mladen Bojanić.

Đukanović je političar s najdužim stažom na politčkoj sceni Crne Gore. Šest puta biran je za premijera Crne Gore, prvi put kad je imao 29 godina, dok je jednom već obavljao dužnost šefa države (1997.-2003.). Iz politike se povlačio tri puta, ali je, usprkos tome, u svojoj stranci uvek bio dominantna politička figura.

Predsedničku kandidaturu Đukanovića podržali su koalicioni partneri DPS-a: Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca, Albanska alternativa i Demokratska partija.

Mladen Bojanić, bivši zastupnik Pozitivne Crne Gore, ekonomista po struci, predložen je za kandidata od većine opozicionih stranaka u Crnoj Gori. Kao nestranačka osoba kandidovali su ga opozicioni Demokratski front, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA.

Potpredsednica SDP-a Draginja Vuksanović doktorirala je pravo i predaje na Univerzitetu Crne Gore. Zastupnica je u dva mandata. 

Hazbija Kalač kandidat je za predsednika vanparlamentarne Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je predsednik. Raniji naziv SPP-a bio je Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ). Nekadašnji je potpredsednik Bošnjačke stranke, koju je napustio zbog neslaganja s politikom vrha stranke.

Preduzetnik Vasilije Miličković jedini je nezavisni kandidat. Tokom kampanje za predsednika Crne Gore, Miličković je rekao da se zalaže za promenu Izbornog zakona da bi građani glasali za otvorene liste, odnosno konkretne osobe, a ne za političke stranke. Miličković je više godina bio predsednik manjinskih deoničara Elektroprivrede Crne Gore. 

Marko Milačić, kandidat za predsednika, čelnik je novoformirane političke stranke Prava Crna Gora. Radio je kao novinar na Radio-televiziji Crne Gore, nakon čega je bio kolumnist nekoliko listova i nedeljnika. Poznat je kao oštar kritičar aktualne crnogorske vlasti i žestok protivnik crnogorskog učlanjenja u NATO. 

Bio je član nevladinih organizacija "Pokret za neutralnost Crne Gore" i "Otpor beznađu", tokom čijih je akcija javno palio zastavu NATO-a. 

Dobrilo Dedeić kandidat je grupe vanparlamentarnih stranaka i organizacija pod nazivom "Srpska koalicija". 

Bivši je funkcioner Srpske narodne stranke, koju je napustio 2009. godine, kad je ta stranka preimenovana u Novu srpsku demokratiju, a koju danas predvodi jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić, javila je Aldžazira pozivajući se na agencije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online