Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
21:48
sputniknews.com A

SAD ne dozvoljavaju Hrvatima entitet u Bosni i Hercegovini

Amerika neće dozvoliti formiranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ambasade te zemlje posle izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u Bosni treba uspostaviti treći, hrvatski entitet. SAD se plaše da bi ako bi dozvola hrvatskoj strani da uradi nešto tako možda otvorila vrata srpskoj strani da i ona ostvari neke svoje aspiracije, ocenjuju analitičari.

haler.blogger.ba
 

Nije tajna da su Hrvati u Bosni nezadovoljni svojim statusom unutar države i da se već mesecima unazad govori o tome da bi kao jedan od tri konstruktivna naroda u BiH trebalo da imaju i svoj entitet, ili makar autonomiju unutar Federacije BiH, entiteta koji kontrolišu Bošnjaci.

Do sada su se tome protivili samo Bošnjaci, tačnije Bakir Izetbegović, a sada su svoje rekli i Amerikanci. Zašto, teško je objasniti, posebno jer bi to bio najlakši način da se reši unutrašnja napetost, koja već neko vreme vlada između Bošnjaka i Hrvata u BiH, zbog uskraćenih prava Hrvata.

Zašto Amerikanci ne žele da Hrvati dobiju svoj entitet ili bar autonomiju unutra Federacije BiH? Čega se plaše?

Profesor dr Stevica Deđanski kaže da je lako shvatiti čega se Amerikanci plaše.

- Srba! Tu verovatno postoji i jedna vrsta straha da bi dozvola hrvatskoj strani da uradi nešto tako možda otvorila vrata srpskoj strani da i ona ostvari neke svoje aspiracije - tvrdi Deđanski.

Upravo zbog toga, kaže on, ni Srbija ni RS ne bi trebalo da se direktno mešaju u odnose Bošnjaka i Hrvata, jer su oni stari partneri, "već da, ako nam se za to ukaže prilika, iskoristimo situaciju koja bi mogla i nama da ide u korist".

Kako dodaje, treba imati u vidu reči lidera Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da je prestrojavanje u BiH nužno kako bi Hrvati ostvarili svoju ravnopravnost i najavio je kako će se to svakako dogoditi "za tri meseca, ili tri godine".

- Svi znamo da su Bošnjaci primarni partner Zapada u BiH i to se vidi i po ovome. Hrvatska država je kao partner SAD donekle potrošena, jer je odigrala svoju ulogu u regionu i više nije ni bezbednosno, ni na bilo koji drugi način destabilizujući faktor u regionu. S druge strane, Zapad je uveren da Hrvati u BiH nisu pod potpunom kontrolom Zagreba, zbog čega im je ovo pitanje još manje bitno - smatra Deđanski.

- Sve u svemu, ovo je pokazatelj da su se u SAD vratili svojim starim saveznicima Bošnjacima, ali treba imati u vidu i stavove EU, koja nam je opet mnogo bliža od Amerike i kojoj ne treba novo žarište na Balkanu. Tu je i činjenica da je Hrvatska članica EU, koja sasvim sigurno neće dozvoliti da njeni građani u BiH budu građani drugog reda, ma šta Amerikanci mislili. Srbi samo treba da sede i čekaju da se ovo pitanje reši i da iz njega izvuku najviše za sebe - kaže on.

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini u saopštenju je navela da nema promena u toj zemlji, posebno ne onih koje su zasnovane na etničkim principima.

"Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromenjen. SAD je posvećena principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi, s dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te s neupitnim teritorijalnim integritetom", piše u izjavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online