Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Bakir prešao sve granice

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenjuje za "Vesti" da je Bakir Izetbegović potpuno pogrešno preneo ideju Srbije o razgraničenju dve države. Takođe, zvanično Sarajevo, mada ima najveći interes da se definišu granice, nepotrebno pravi lošu atmosferu oko tog pitanja.

EPA/Atef Safadi
Mladen Ivanić za "Vesti"

- Nije tačno da predlog Srbije podrazumeva ispravljanje granice kod hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik. Zajedno smo gledali poslednji predlog iz Srbije u kome jasno navedeno da bi granica išla sredinom reke, sem u ova dva slučaja u kome se traži nesmetano korišćenje HE. Međutim, Izetbegović zbog predstojećih izbora očigledno ima želju da se pokaže kao čvrst branilac interesa Bošnjaka u BiH. Nažalost, i dalje smo svedoci da se onaj ko više galami tretira kao istinski branilac nacionalnih interesa - kaže Ivanić.

BiH može u EU do 2025.

Da li BiH može u EU 2025?
- Verujem da je EU prvi put ozbiljna u nameri da priključi Zapadni Balkan jer je to sve više njihov interes. A teško je reći ko će i kako ući, to zavisi od nas samih.

Da li ste zadovoljni sastankom predsednika Srbije, Hrvatske i BiH?
- Činjenica da je takav sastanak uopšte održan posle šest godina po meni je veliki uspeh. Drugi dobar rezultat je što se pričalo otvoreno, čak i kada je reč o pitanju nestalih ili granica.
Čija je "krivica" što je poslednji ovakav sastanak održan 2012?

Pobediću Dodika

Milorad Dodik je najavio kandidaturu za člana Predsedništva. Kako će sarađivati s Izetbegovićem?
- (Smeh) Zaista teško mogu da zamislim tako nešto. Ali, sumnjam da će biti takvih dilema zato što ću se i ja kandidovati, pa ću pobediti Dodika.

- Teško je reći čija je greška. Prosto, to je bio rezultat povećanih tenzija u regionu i previše izgovorenih teških reči na svim stranama. Verujem da ćemo se uskoro ponovo naći i razgovarati, a predsednik Vučić je predložio da to bude uskoro u Novom Sadu.

Razgovaralo se i o promeni izbornog zakona u BiH, što je pitanje koje tišti Federaciju?
- Ustavni sud je naložio promenu tog zakona, ali nisam optimista da će do toga i doći. Velika je razlika u konceptima hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, a pri tome učesnici tih razgovora ne deluju iskreno da su spremni na kompromis. Plašim se da je situacija zbog ovog pitanja mnogo ozbiljnija nego što ljudi misle i da bi BiH zbog nedostatka političke volje mogla da uđe u ozbiljnu krizu.

Može li Srpska tu da presudi?
- Smatram da Srpska ne bi trebalo da se meša u ovo pitanje, to je problem Hrvata i Bošnjaka. Kao što su na početku rata uvezivali zastave i formirali Federaciju, neka sada sami reše ovo pitanje. Srpska je ionako dosta trpela, pogotovo u posleratnom periodu.

Olakšati trgovinu

Da li je dogovorena bolja privredna saradnja?
- Ideja oko koje su se svi složili je da se još više olakša i ubrza trgovina i to kroz one praktične stvari na terenu: od toga koliko će raditi inspekcije za fitosanitarnu zaštitu, do ideje da se ubrza protok roba sa manje formalizma na granicama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online