Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
10:56
Vestionline, Tanjug A

Policija našla oproštajno pismo napadača na ambasadu SAD

Nakon pretresa stana Dragana Jaukovića, koji je bacio bombu u dvorište Ambasade SAD u Podgorici, a potom stradao, nađena oproštajna pisma.

Tanjug/aP
Kamere nisu mogle snimiti čin samog aktiviranja naprave: Ambasada SAD u Podgorici

U beleškama i pismima Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje lične i političke stavove, piše "Pobjeda". U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je reč o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje uobičavaju da ostave ljudi spremni da sebi oduzmu život, prenosi RTCG.

Podsetimo, prema prvobitnim informacijama policije u Podgorici, Jauković je najpre bacio bombu, kašikaru, ka ambasadi SAD u Podgorici, a zatim se drugom bombom razneo. Nakon istrage i uviđaja, međutim, glavna pretpostavka policije je je da se Jauković nije razneo već da je ta druga bomba slučajno aktivirana ranije. 

Njegov identitet je brzo utvrđen, a na osnivu objave i slika na Fejsbuku saznalo se da je rođen u Kraljevu i da je 1999. odlikovan kao pripadnik Vojske Jugoslavije. Potpis na to odlikovanje pripada Slobodanu Miloševiću. 

Takođe, jutros su podgorički mediji preneli da policija pretresa njegov, ali i objekte njegovih prijatelja i srodnika, odnosno svih koji su snjim bili u vezi, kako bi se razjasnili motivi ovog slučaja. 

Pisma i beleške koji su jutros pronađeni poslati su na veštačenje forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima. 

Intenzivnom istragom rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka. Kako "Pobjeda" saznaje, Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Muilutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu. 

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje. 

Prema saznanjima "Pobjede", nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen. 

Zvanične podatke nije moguće u interesu istrage dobiti, ali stručnjaci koje je Pobjeda kontaktirala smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da se nije mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online