Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
22:12
Vestionline, Tanjug A

Crne prognoze za Hrvatsku, Bosnu i Srbiju: Gubi se više od milion

Hrvatska bi u narednih 10 godina mogla da izgubi više od 90.000 stanovnika, BiH, s obzirom na trendove, više od 500.000, a Srbija više od milion stanovnika.

youtube.com/NowThis World
U istom smo problemu

To su procene stručnjaka za demografiju Stjepana Šterca.

Šterc, naime, svim vladama u regionu poručuje da je demografska problematika osnov privrednog i ukupnog razvitka, te da onome ko ne shvati da je to ključna razvojna priča, budućnost neće biti izvesna. 

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Hrvatskoj se u 2017. godini rodilo 36.647 dece, gotovo 900 dece manje nego u 2016. 

Podatak je alarmantan, jer je to prvi put u sto godina da se na prostoru današnje Hrvatske rodilo manje od 37.000 dece. 

Ako se stanje danas uporedi sa stanjem u iz 1950. godine, kada je u godinu dana rođeno preko 95.500 dece, uočava se dramatičan pad nataliteta. 

Šterc, demograf sa Odseka za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže da su sva ranija predviđanja i analize išle u prilog ovim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku. 

Hrvatska nije posebnost u ovom užem i širem području, jer vrlo sličnu situaciju imaju i Bosna i Hercegovina i Srbija. 

Šterc uočava da Srbija u apsolutnom iznosu ima veće negativne brojeve, dok u relativnom iznosu, u odnosu na ukupan broj stanovnika, prednjači Hrvatska. 

- Ukoliko te zemlje, Hrvatska posebno, ne preduzmu ključne strateške mere i ne shvate da je to ključna problematika razvojne budućnosti, negativni procesi će se intenzivirati i apsolutni broj stanovnika će se smanjiti bitno. Ali ono što je još važnije, s obzirom na strukturu stanovništva, biće ugroženi osnovni sistemi: penzijski, zdravstveni, obrazovni i sistem radne snage u svim zemljama - kaže Šterc.

On upozorava da je iz svega lako zaključiti da će zemlje regije, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika. 

- Ako napravimo jednostavnu matematičku ekstrapolaciju, ono što se može dogoditi je da Hrvatska u sledećih deset godina izgubi preko devedeset hiljada stanovnika, verovatno će i Bosna i Hercegovina, s obzirom na ove trendove, izgubiti preko petsto hiljada, a Srbija preko milion ili milion i dvesta hiljada stanovnika - procenjuje Šterc i dodaje: 

- To su vrlo ozbiljni procesi na koje, nažalost, nema nikakve ozbiljnije reakcije. Iznenađuje muk hrvatske politike s obzirom da godišnje osamnaest hiljada ljudi više umire nego što se rađa, što nam godišnje odlazi grad veći nego Poreč - naveo je Šterc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online