Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
12:50
Vestionline A

Više prava za Srbe u Sloveniji

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio da je u parlamentarnu proceduru predat zakon kojim se u Sloveniji proširuju prava građana bivše SFRJ.

Tanjug
Miro Cerar

Cerar je to izjavio na Brdu kod Kranja gde je održana zajednička sednica Vlada Srbije i Slovenije.

Cerar: Čvrsto podržavamo evropsku perspektivu Srbije

Srbija i Slovenija su dve prijateljske države koje zajedničkim sednicama vlade razvijaju zajedničke odnose u korist privrede i građana, poručio je slovenački premijer Miro Cerar na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije na Brdu kod Kranja.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da će Slovenija nastaviti da intenzivno i čvrsto podržava evropsku perspektivu Srbije.

"Slovenija to i sada radi na dva načina - podrškom u evropskim institucijama ali i preko tehničke pomoći. Od septembra 2015. godine nudimo Srbiji kompletnu pomoć u oblastima koje su povezane sa oblastima pregovaranja sa EU", rekao je Cerar.

Tanjug/Vlada Srbije
Brnabićeva i Cerar

Očekuje da će Srbija nastaviti sa procesom reformi i ocenio da su poslednjih godina ti procesi pokazali povoljne finansijske i ekonomske rezultate sa dobrim rezultatima.

"Čestitam Vladi i svim ostalima u Srbiji i želimo da taj razvoj i dalje bude uspešan", rekao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sednice dve vlade.

Govoreći o pitanju sukcesije, Cerar je rekao da se radi o važnoj materiji koju sporazumno rešava sa Srbijom.

"Dogovorili smo da ćemo intenzivirati rad mešovite komisije i da ćemo osnovati dve radne podgrupe, koje će u oblasti kulturnog nasleđa i arhivima pokušati da dosegnu napredak u radu", rekao je Cerar.

Rekao je i da ga raduje što je danas Dragan Matić zajedno sa poslanicima političkih stranaka u parlamentarni postupak stavio postupak koji se odnosi na građane bivših republika Jugoslavije, kako bi se proširila njihova prava u Sloveniji.

"Srbija važna destinacija za slovenačke investicije"

Srbija je među najvažnijim stranim trgovinskim partnerima Slovenije i važna destinacija za slovenačke investicije, izjavio je Cerar.

"U Srbiji radi više od 1.500 preduzeća koja su u potpunom ili delimičnom vlasništvu Slovenaca i zapošljavaju 25.000 radnika", rekao je Cerar.

Srbija je za Sloveniju, kako je istakao, druga najvažnija destinacija za ulaganja i u Srbiji su prešli milijardu evra investicija ali jačaju i srpske investicije u Sloveniji.

"Srbija i Slovenija su dve prijateljske države koje zajedničkim sednicama vlade razvijaju zajedničke odnose u korist privrede i građana", izjavio je slovenački premijer.

"To smo danas dokazali ponovo potpisivanjem važnih sporazuma između dve države sa vrlo konstruktivnom diskusijom na sednici vlada gde je naglasak bio na ekonomskoj saradnji", rekao je Cerar.

Srbija i Slovenija, kako je dodao, u svim oblastima su postigle napredak.

Konstatovao je da su bilateralni ekonomski odnosi odlični i da je robna razmena u 2017. bila najviša u poslednjih 10 godina.

Uprkos tome, postoje otvorene mogućnosti za jačanje ekonomskih odnosa u oblasti zaštite sredine, infrastrukture, energetike, digitalizacije, elektrometalurške industrije, dodao je Cerar.

Takođe je naveo i da je važno da se postigne konstruktivan dogovor o zajedničkom nastupu preduzeća na trećim tržištima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online