Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
09:35
sputniknews.com A

Šta mogu Makedonci kad ustane 100.000 Grka?

U protestima u Grčkoj, povodom imena Makedonije, koji nisu povezani ni sa jednom političkom partijom, učestvovali su sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri. U Makedoniji nema protesta. Glavnu igru vodi NATO, piše Sputnjik.

EPA/Vassilis Ververidis
Protesti u Grčkoj povodom imena Makedonije

Više od 100.000 demonstranata protestovalo je u centru Soluna protiv upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Pregovori između Skoplja i Atine oko imena nisu još ni počeli, a Grci su ustali u odbranu svojih, kako veruju, nacionalnih interesa. S druge strane, bar tako deluje, nova vlada u Makedoniji ne mari za nacionalnu svest sopstvenog naroda, osim ako izuzmemo činjenicu da su i više nego popustljivi prema albanskoj nacionalnoj manjini u toj državi.

Politikolog iz Skoplja Aleksandar Daštevski, komentarišući odnos makedonske vlasti prema albanskoj manjini, kaže za Sputnjik da je on "razumljiv", jer vlada zavisi od njih. S druge strane, demonstracije u Grčkoj, po njegovom mišljenju, samo su pokazatelj da se stvari neće lako odvijati po ovom pitanju.

- Ovo pitanje ne može tako lako da se reši, a čini se da se sve više i komplikuje, posebno, jer se pitaju dve strane -  i Grci i Makedonci. Dakle, trebalo bi da se održe dva referenduma po ovom pitanju - u obema zemljama. S obzirom da Grčka ima izbore ovog proleća, može lako da se desi da, ako pobedi desničarska opcija, padne u vodu i sve što je do sada dogovoreno - kaže on.

- U svakom slučaju, lako može da se desi ono na šta je Rusija upozorila. A to je da će Zapad na sve načine pokušati da reši ovo pitanje, kako bi našu državu primili u ovaj vojni savez što pre. To za nas znači još veći pritisak, za razliku od Grčke, koja, mislim da ne bi to imala - kaže Daštevski i podseća da je Makedonija u sporu sa Grčkom na sudu u Strazburu dobila spor oko imena, pa u tom smislu navodi da bi međunarodna zajednica i ovo trebalo da uzme u obzir. 

U proteklih 25 godina mnoge zemlje priznaju grčkog suseda kao Republiku Makedoniju, dok se Grčka na sve strane bori za ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - kombinovani naziv, u kojem reč "Makedonija" nije praćena nikakvom oznakom koja isključuje vlasništvo nad geografskim položajem i istorijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online