Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.01.2018.
21:16
Vestionline, Tanjug A

Mesić: Ustašizacija ne dozvoljava Hrvatskoj da diše

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je gostujući na HRT da "ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše", te da u Crkvi postoje "čisti fašisoidi", a prenosi HINA.

youtube.com/Atlas TV Montenegro
Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vens-Ovenov plan: Stjepan Mesić

Upitan da li je možda za njegov stav o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a, a svoje "ustaštvovanje" devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je ta stranka, kako kaže, smatrala da se mora angažovati sve da bi se sprečio uspeh agresije, prenela je Hina.

On je gostujući na HRT-u kazao da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vens-Ovenov plan, ali i da u Hagu nije svedočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku.

Prema njegovim rečima, na početku je Hrvatska pomagala odbrani BiH, ali posle Vens-Ovenovog plana ta se politika menja.

- Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana - rekao je Mesić koji se sa prvim hratskim predsednikom razišao sredinom 1994. 

U kritičkom osvrtu na Katoličku crkvu, Mesić kaže da ona ima negativnu ulogu u društvu.

- Imaju radikala i klerofašista u svojim redovima. Nisu se ogradili ni od onog veroučitelja koji poziva na klanje, nisu se osvrnuli ni na znakove sa slovom ''U'' i križem unutar njega. To su bili križari, nakon II. sv. rata, negde su se zvali škriparima jer su očekivali sukob istoka i zapada - kazao je Mesić.

Za današnje stanje u Hrvatskoj rekao je kako se događa jedna pošast - a to je "da se menja istorija i da se pobednici iz Drugog svetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobednicima".

Kako je rekao, krivac za to je obrazovanje, jer se po njegovom mišljenju mladim ljudima nude falsifikati istorije.

Za aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović kaže da se uživela u ulogu zbog sukoba sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te da njeno seljenje kabineta i nošenje zastave podseća na Titovu štafetu. 

Zanima ga, kaže, dokle će to trajati, budući da "politika nije estrada" i da "populizam ne može biti politički izražaj".

Mesić je u emisiji HRT "Nedeljom u 2" na pitanje autora Aleksandra Stankovića kako Kitarović koristi ovlašćenja, podsetio da je pohvalio kada je išla u posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ali je dodao da mu je smetalo kada je poslala vojsku na granicu s Rusijom.

- Kad je mene Buš pitao da šaljem vojsku u Irak, ja nisam hteo - rekao je Mesić i dodao da nema koristi od svrstavanja s politikom Mađarske i Poljske, jer su to države koje EU previše kritikuje.

Za granični spor sa Slovenijom Mesić krivi hrvatsku diplomatiju.

- Sastanak Cerar - Plenković je totalni promašaj. To nema smisla. Oni se nađu javno i ni jedan ne želi da popusti. Trebalo je da se negde daleko od javnosti sastanu opunomoćenici jedne i druge strane - smatra Mesić.

Navodi da je problem ribarenja u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj uvali, trebalo rešavati parcijalno.

- Hrvatska je objektivno bolje prošla. Trebalo je to drukčije napraviti, ali Slovenci su pred izborima i imaju neke druge interese - smatra Mesić. 

Upitan da li Plenković može da kontroliše radikalnu struju HDZ, Mesić kaže da aktuelni premijer ne spada u ljude koji su stvarali HDZ, da nema tu snagu u strukturi vladajuće stranke, te da ga je za vođu izabrao "misleći deo HDZ".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online