Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
18:43
Vestionline A

"Prekrštavanje" Makedonije - koliko je Zaev spreman da popusti?

Evropska komisija pozdravila je potez koji je vlada u Skoplju povukla ka rešavanju 25-godišnjeg spora sa Grčkom oko imena makedonske države i sada se nada da će videti "konkretne rezultate", objavio je briselski portal "Euraktiv", pozivajući se na portparola EK.

EPA/Georgi Licovski
Premijer Makedonije Zoran Zaev

Ako Makedonija hoće u EU i NATO...

Održavanje dobrih odnosa među susedima, uključujući i postizanje rešenja o pitanju imena prihvatljivog za obe strane, pod pokroviteljstvom UN, ostaje i dalje od suštinske važnosti, istakao je zvaničnik EK, čije se ime ne navodi.

"U tom smislu, pozdravljamo korake koje je preduzela vlada u Skoplju da se uključi u razgovore sa kolegama u Grčkoj kako bi se ojačali dobrosusedski odnosi i nadamo se da će se to pretočiti u dalje konkretne rezultate", naveo je portparol EK.

Euraktiv prenosi da su levičarske vlade u Atini i Skoplju optimistične u pitanju rešenja tog pitanja koje predstavlja prepreku za Makedoniju što se tiče ulaska u EU i NATO. Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da je optimista u tom pitanju, ali da je ostalo tek da se vide koraci druge strane (Skoplja).

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je juče poručio da Atina želi da u ovoj godini reši višedecenijski spor u vezi sa imenom Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, ocenivši da će to doprineti dobrobiti celog Balkana. On je naveo da vlada pregovara o pitanju imena i podržava "kombinovani naziv koji će se sveobuhvatno koristiti", ali nije izneo detalje s tim u vezi.

"Građani Skoplja nisu jedini naslednici Aleksandra Velikog"

Atina je blokirala pokušaje Makedonije da se pridruži NATO-u i suprotstavlja se njenim težnjama ka članstvu u EU jer tvrdi da ime Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava nad severnim grčkim regionom koji nosi isti naziv, navodi britanska agencija.

Grčka preti da će podršku Makedoniji za dalje integracije u međunarodna tela uskraćivati sve dok ne promeni svoj naziv, a Atina je pristala samo da se u međunarodnim organizacijama koristi naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" kao privremeno rešenje dok se spor ne reši.

Istovremeno, u intervjuu za grčku televiziju "Alfa" o pitanju imena govorio je makedonski premijer Zoran Zaev i "potvrdio je nameru da doprinese pregovorima, uz uzajamne ustupke, po pitanju imena BJRM".

"Zoran Zaev se odriče prakse svog prethodnika Nikole Gruevskog i objašnjava zašto se ne slaže sa stavom prethodnih premijera da su građani Skoplja jedini naslednici Aleksandra Velikog", navodi se u onlajn saopštenju televizije "Alfa". Intervju, prema navodima grčke televizije, otkriva namere Skoplja i obim ustupaka koje je Makedonija spremna da načini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online