Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
12:05
Ž. Marković - Vesti A

Grip hara Bosnom i Hrvatskom

Sve više zaraženih virusom A-H1N1: Do sada je od svjinjskog gripa obolelo više hiljada ljudi, a vakcinacija još nije počela.

U Hrvatskoj je ukupno 2.500 obolelih od novog gripa, saopšteno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a među zaraženima je i 16-godišnji sin ministra zdravlja Darka Milinovića, koji se nalazi na kućnom lečenju. Naime, do sada ima ukupno 503 laboratorijski potvrđena i 1.997 kliničkih slučajeva gripa koji nisu laboratorijski potvrđeni, što čini ukupni broj od 2.500 obolelih.

ZABELEŽENA DVA SRTNA SLUČAJA: Zagrebačka klinika za zarazne bolesti "Fran Mihaljević"

Takođe, HZJZ je saopštio da je u Hrvatskoj od virusa gripa preminulo dvoje pacijenata, a da su samo u utorak u obradi bila 72 uzorka, od čega je 50 bilo pozitivnih na novi grip.

Rečeno je i da od početka sedmice u bolnice dolazi veliki broj obolelih, pa se preko medija ponavljaju uputstva da svi koji imaju blaže simptome ostanu kod kuće i informišu porodične lekare, a da u bolnice dođu samo oni kod kojih su se javile komplikacije i koji će, kako ističu, i ostati na lečenju.


Lekari ističu da su obolelima na raspolaganju 33 respiratora, a da se prvih 500.000 doza vakcine očekuje krajem ovog meseca. Vakcina će biti deljena prioritetnim grupama, pa će prve doze dobiti hronični bolesnici i medicinski personal.


Bez panike, ali uz oprez

 

Načelnik epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija izjavila je da je broj registrovanih obolelih od svinjskog gripa u Federaciji u stalnom porastu.
- Iako još uvek poručujemo da nema mesta panici, želim istaći da i te kako ima mesta oprezu.

Porast broja obolelih je očekivan, i u zavisnosti od razvoja događaja zavisiće i naše dalje reakcije - rekla je Ravlija.

S druge strane, broj zaraženih od snjinskog gripa u Republici Srpskoj juče je porastao na 40. Od tog broja više od polovine zaraženih je u Banjaluci, ali, i pored svega, nadležni organi ni juče nisu preduzeli nikakve konkretne mere koje se tiču zatvaranja škola i drugih javnih ustanova.

- U poslednja 24 časa na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka brzim testom ustanovljena su četiri nova slučaja obolevanja. Reč o osobama mlađeg životnog doba, od kojih su dve hospitalizovane - izjavila je portparol Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske Milka Mrđa.


Vakcinacija tek u januaru

 

Vakcinacija protiv novog gripa u RS počeće u januaru sledeće godine, najavila je pomoćnik ministra zdravlja RS Amela Lolić i dodala da će biti nabavljeno dovoljno vakcina.
- Prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici, trudnice i hronični bolesnici i oni neće plaćati participaciju - rekla je Lolićeva.

Inače, prema juče dostupnim podacima, u FBiH je zabeleženo blizu 70 slučajeva, a u Distriktu Brčko registrovano je 17 obolelih, što čini ukupan broj od oko 120 zaraženih na teritoriji cele BiH. Zasada još uvek nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, a nadležni u celoj BiH već nekoliko dana pozivaju građane da ne paniče i ističu da nema razloga za zabrinutost.


Alen Šeranić, član Radne grupe Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za sprovođenje aktivnosti vezanih za novi grip, izjavio je da još uvek ne postoje uslovi za sprovođenje vanrednih mera koje bi pre svega uključile privremeno zatvaranje škola i obdaništa.


- Ranije preporuke iz ministarstva još uvek su na snazi, i nastava u školama neće biti prekidana izuzev u slučajevima kada je održavanje nastave nemoguće zbog odsustva velikog broja učenika i nastavnog osoblja, ili pak u slučaju težih oblika manifestacije bolesti - rekao je Šeranić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online