Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
13:13 >> 17:41h
Vestionline A

Vučić rekao da će stav BiH po pitanju Kosova biti isti kao i stav Srbije, Bakir imao "pojašnjenje"

Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je danas na sastanku predsedniska Srbije sa članovima Predsedništva BiH.

Tanjug
Bakir Izetbegović pojašnjava, Aleksandar Vučić nasmejan 

- E, ovako vam izgleda sve... - konstatovao je danas, uz osmeh, srpski predsednik Aleksandar Vučić posle ispada Bakira Izetbegovića na pres konferenciji, na kojoj su on i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović preneli da je dogovoreno da će zvanično Sarajevo stav po pitanju Kosova i Metohije prilagođavati politici Beograda. 

Izetbegović je, naime, "izdvojio" svoje mišljenje, istupajući, mimo predsedavajućeg tog tela, Dragana Čovića, pred novinarima, rečima da će se spoljna politika po tom pitanju voditi u Sarajevu, te da će konsultovati susede i EU.

Skandal se, međutim, nije dogodio, jer je Čović, iako "ispravljen", odćutao Izetbegovićev istup, a Vučić je na provokaciju lakonski i uz osmeh konstatovao da je to tako sa "tročlanim" predsedništvom. 

Na početku pres konferencije, inače, Čović je rekao:

- Naš stav, stav tri člana Predsedništva, kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda. 

Predsednik Srbije je danas na početku obraćanja na pres konferenciji preneo da je na sastanku dogovoreno da će Bosna i Hercegovina u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedništva BiH. 

Međutim, u trenutku kada je, posle Vučića, Čović u ime Predsedništva "sumirao" razgovore u Beogradu, u prijateljskom i konstruktivnom tonu, Izetbegović je pokušao da ga prekine, "upao" mu u reč sa opaskom da "mora nešto da pojasni". Čović je uzvratio da ga pusti da završi obraćanje, a posle toga je Izetbegović stao za mikrofon i rekao:

- Međunorodnu politiku BIH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva - rekao je Izetbegović.

Nakon toga, reagovao je predsednik Vučić i uz osmeh rekao:

- E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica - rekao je Vučić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online