Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
20:43
Vestionline A

Samoubistvo Praljka i dalje obvijeno velom misterije

Samoubistvo Slobodana Praljka u direktnom TV prenosu i dalje je obavijeno misterijom.

Tanjug/AP
Slobodan Baljak

Iako holandsko tužilaštvo potvrđuje da je u bočici bila smrtonosna hemikalija, još se ne zna kakav otrov je popio, ni ko mu je i kada to doneo uprkos strogim kontrolama u zgradi Haškog tribunala.

Šta je Praljak popio, kako je to uneo u sudnicu i ko mu je to doneo? Očigledno je toliko iznenadio i druge opruženike i članove sudskog veća, da prvo nisu shvatali o čemu se radi Proces je prekinut tek minut kasnije, kad je Praljak pao sa stolice i rekao šta je uzeo:

Hitna pomoč je, u zgradu tribunala stigla 40 minuta kasnije, što je možda bilo presudno, kažu stručnjaci.

- Brzina je ključna u spasavanju otrovane osobe, posebno ako se ne zna o kojem otrovu se radi. Mogućnosti ekipe hitne pomoći su ograničene, zato je važno da pacijent što pre stigne u bolnicu gde će mu se organizam očistiti od otrova Ovde se verovatno radi o zakasneloj lekarskoj intervenciji  -navodi toksikolog Franjo Plavišić.

Dok traju spekulacije da li je Praljak popio cijanid, arsenik ili nešto treće, holandsko tužilaštvo najavljuje obdukciju tela koja bi trebalo da pokaže uzrok smrti.

- Tužilaštvo vodi intenzivnu istragu i još nemamo kompletne rezultate. Prva analiza ukazuje da je u bočici bila hemikalija koja može izazvati smrt. Čekamo rezultate detaljnog toksikološkog ispitivanja - kaže Merilin Fikenšer, portparolka holandskog tužilaštva

Još od juče u sudnici se vrši policijski uviđaj, a sudija je dva i po sata kasnije rutinski nastavio proces rekavši da nije nadležan da komentariše Praljkov postupak.

Ko je Praljku doneo otrov? Poznavaoci haške procedure kažu da zbog detektora nije moguće uneti metalne predmete, ali je moguće sakriti plastičnu bočicu, jer pretres nije detaljan, pogotovo kad su u pitanju advokati i rodbina. Praljkova haška braniteljka tvrdi da uopšte nje očekivala takav postupak svog klijenta.

Ona je za hrvatsku državnu televiziju rekal da je samo razgovarala sa Praljkom telefonom pre nego što ga je videla u sudnici gde je on popio, kako je rekao, otrov neposredno pošto je sudija žalbenog veća Tribunala pročitao da veće podržava njegovu prvostepenu presudu na 20 godina zatvora.

Pinter je rekla da je bezbednost u sudu "zaista stroga " i da "ne vidi kako je to moglo da se dogodi". Ona je rekla da se optuženici dovode u sud kroz poseban ulaz i drže odvojeno jedni od drugih i dodala da je bezbednost takođe vrlo stroga u zatvorskom delu Tribunala.

Još niko niko nije osumnjičen da je doneo otrov Praljku, ali hrvatski mediji prenose da je Praljak poslednjih dana odbijao da mu porodica dolazi u posetu, kako tumače, verovatno da sumnja ne bi pala na njih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online