Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.11.2017.
14:10
Vestionline, Tanjug A

"Kriza institucija u BiH"

U Sarajevu je danas otkazana sednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zbog nedostatka kvoru, odnosno na sednicu nisu došli zastupnici srpskih političkih stranaka.

pixabay.com
Dovodi li se u pitanje rad Parlamentarne skupštine BiH?

Iz Kluba Srpske demokratske stranke, odnosno Saveza za promjene, saopšteno je a njihovi zastupnici neće prisustvovati sednici Zastupničkoga doma. 

Novinare je o tome obavestila zastupnica HDZ Borjana Krišto, a na pitanje da li će to izazvati krizu u državnom Parlamentu, odgovorila je da ne bi govorila o tome.

- Znate dobro i cenite u kakvoj situaciji se nalazi Parlament. Možda je ovo i dobra prilika da se vidi ide li se uistinu u krizu, ili se želi izgrađivati poverenje i čuvati dignitet najvišeg zakonodavnog tela, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a sve u interesu očuvanja Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana i odgovornosti koja se ima prema njima - zaključila je Krišto.

Kako je prenela agencija HINA ovim povodom se oglasio i zamenik predsedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Šefik Džaferović (SDA), rekavši da mu "nije drago što se ovakve stvari dešavaju i da se rad Parlamentarne skupštine dovodi u pitanje".

-  Ono što smo mogli videti u javnosti i kao razloge koji se ističu ne stoji. Niti je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, niti bilo ko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla dovesti do ovakvog postupka - naveo je Džaferović.

Smatra da se radi o pokušaju da se napravi neka vrsta krize i u Bosni i Hercegovini, ali i u odnosima između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine "radi unutrašnje-političkih prilika u samoj Srbiji, a možda i kod nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska".

- To je nešto što je neprihvatljivo. Parlamentarna skupština i institucije Bosne i Hercegovine, niti mogu niti smeju biti talac bilo kakvih ponašanja. Funkcionišemo po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dužni smo ga poštovati. Nedolazak na sednice Predstavničkog doma i neučestvovanje u radu institucija Bosne i Hercegovine predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma - istaknuo je Džaferović.

Svako onaj ko se ponaša na takav način treba da bude svestan šta to znači i posledica koje iz toga mogu proizaći, rekao je Džaferović.

Inače, u međuvremenu je član Predsedništva BiH iz RS  Mladen Ivanić (PDP) sazvao konsultacije s ministrima u Savetu ministara BiH i zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine koji dolaze iz Saveza za promjene.

Kako je saopšteno konsultacije su sazvane  u vezi s aktualnom političkom situacijom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Otkazana je za danas zakazana sednica Saveta ministara.

HINA navodi da je sastanak sazvan nakon niza polemika i verbalnih sukoba prouzročenih različitim izjavama predsednika RS-a Milorada Dodika i člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Dodik je, prenosi ovaj medij, proteklih dana, u nekoliko odvojenih intervjua, ponovno insistirao na tome da će se "RS, pre ili kasnije, odvojiti od Bosne i Hercegovine", a Izetbegović mu je indirektno odgovorio upozorenjem da to neće biti dopušteno, odnosno kako će se teritotorijalni integritet Bosne i Hercegovine "braniti svim raspoloživim sredstvima".

U intervjuu za Dojče vele,  Izetbegović je potvrdno odgovorio na pitanje je li spreman i za najgori scenarij, odnosno za rat, ukoliko bi se RS pokušala otcepiti od Bosne i Hercegovine.

- Svako ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njezin teritorijalni integritet - kazao je Izetbegović, podseća HINA.

Dodatno ulje na vatru, kako se navodi, dolilo je Izetbegovićev stav da bi  Bosna i Hercegovina trebalo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu i da se nada da će se to jednog dna i dogoditi.
Sve je to izazvalo je lavinu reagiranja u RS-u, čiji su zvaničnici odmah optužili Izetbegovića da poziva na ratne sukobe.

Dodik je srpske zastupnike u državnom Parlamentu i u telima vlasti na državnom nivou pozvao da odmah napuste svoje pozicije i tako blokiraju funkcionisanje Bosne i Hercegovine, prenosi HINA.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online