Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
22:57
Vestionline, Tanjug A

Plenković se odrekao Tuđmana?

Kult ličnosti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana vrlo je snažan u vladajućoj HDZ i svaki predsednik te stranke se ritualno zaklinje njemu na vernost do premijera Andreja Plenovića, koji je u petak u Saboru jasno poručio da sadašnji HDZ nema veze sa Tuđmanom.

EPA/Antonio Bat
Premijer Hrvatske: Andrej Plenković

Plenković je sa ostalim zvaničnicima HDZ u više navrata polagao venac na grob osnivača stranke, o Tuđmanu se uvek govori na skupovima te stranke, ali je aktuelni premijer tokom rasprave o zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi, optužio opozicionu SDP da im je cilj da pokažu da postoji "znak jednakosti između HDZ od devedesetih do danas, to ljudi moraju znati".

Klizav teren

Čini se, piše riječki Novi list, da je u tom trenutku Plenković shvatio da se nalazi na jako klizavom terenu. 

- Zaustavio se i nije dovršio šta mu je evidentno bilo na umu, nije upozorio da će on sa svoje strane socijaldemokratima i javnosti dokazati da njegov HDZ, barem u kontekstu Agrokora i Ivice Todorića, nema nikakve veze s onim iz devedesetih godina prošlog veka - navodi list.

List, međutim, konstatuje da je svejedno, Plenković dovoljno rekao.

Plenković se, koliko god je često hodočastio na Tuđmanov grob, odriče dela HDZ prošlosti. Slično kao što je nedavno napravio i predsednik Sabora Gordan Jandroković, piše ovaj riječki dnevnik.

- Ova vlada i ovo vođstvo HDZ-a nemaju šta da skrivaju. Ako neko nema veze s Todorićem, onda smo to mi - rekao je Jandroković u jednom intervjuu.

Naglasak je bio na "ovo vođstvo HDZ", konstatuje list i dodaje da pritom nije ustvrdio da HDZ nema veze s Todorićem. 

Slučaj Agrokor

To znači, piše dalje Novi list, da je Jandroković implicitno priznao da su prethodna vođstva stranke, nije precizirao koja, itekako bila povezana s vlasnikom Agrokora.

Budući da su temelji tog koncerna udareni u vreme Tuđmana, zaključak se sam nameće, navodi list i podseća da se i nekadašnji premijer Ivo Sanader predstavljao kao nastavljač Tuđmanove politike, ali su ga uprkos tome tome pojedini politički protivnici napadali da sprovodi detuđmanizaciju. 

Sanadera je, dodaje se, to toliko pogađalo da je nedavno objavio knjigu u kojoj se obračunao s tezama da nije bio na Tuđmanovom putu. 

- Smatrao je upravo to najvažnijim za svoje političko nasleđe, svestan da su članovi i birači HDZ bivšim čelnicima u stanju oprostiti sve osim pomanjkanja entuzijazma za Tuđmanovo grandiozno delo. Kazati za nekoga iz HDZ da nije u potpunosti za Tuđmana u rangu je fetve iranskih mula - navodi se.

Rasprava sa opozicijom

To je Plenkoviću svakako poznato, ali, eto, u petak mu je, u žaru rasprave s opozicijom, nepažnjom izletela rečenica iz koje je jasno da on misli da s Tuđmanovim HDZ nešto ipak nije valjalo, zbog čega i negira kontinutet s njim, koji mu SDP, tvrdio je, pokušava napakovati, primećuje list i dodaje da to neće u HDZ odmah izazvati gužvu da Plenkovića niko neće prozvati da se distancira od Tuđmana.

- Ali, kad će njegova pozicija u HDZ oslabiti, što će se jednog dana neizbežno dogoditi, među glavnim optužbama protiv njega biće baš ta da je okrenuo leđa Franji Tuđmanu - zaključuje Novi list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online