Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
20:01
D. Pašić - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Hramovi su naš drugi dom

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu, nedavno je proslavljena parohijska slava, uz prisustvo brojnih vernika iz Mocartovog grada i okoline.

D. Pašić
Pohvalio vernike: Vladika Antonije je služio liturgiju

Obeležavanje slave trajalo je tri dana i počelo je u petak prazničnim bdenjem, a u nedelju je sa blagoslovom patrijarha Irineja i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, liturgiju u hramu služio vladika moravički Antonije, vikar partijarha srpskog.

Uz njega su sasluživali arhimandrit Serafim, jerej Jovana Govedarica, starešina hrama i đakon Miljan Antić iz Beča, a prisluživali su Roman Fišer i Svetozar Todorović sa pojcem Svetozarom Stojanovićem. Za pevnicom su bili bogoslovi i članovi grupe Srpčići.

Slavski kolač je blagoslovio vladika Antonije i sa njim prošao kroz celu crkvu uz slavski tropar, koji su svi pevali. Porodica Bodirogić iz Salcburga je pripremila slavski kolač i žito, a sledeće godine kumovaće porodica Petra Kovačevića.

D. Pašić
Jerej Jovan Govedarica sa parohijanima

Vladika poklonio ikonu

Vladika je Crkvenom odboru salcburške parohije za veliki trud i nesebičnu ljubav prema crkvi uručio ikonu Bogorodice.
- Izuzetna organizacija i spremnost svih u parohiji da se u svakom trenutku odazovu pozivu sveštenika svoje crkve i da svi zajedno u slozi i ljubavi delaju na njihovoj njivi Gospodnjoj, zadivljuje svakog - kazao je vladika Antonije.

- Svi mi koji se nalazimo daleko od otadžbine iznosimo molitve za naš narod, naše porodice i tako udaljeni od svojih domova. Mnogi koji se nalaze u zemljama koje su ih prihvatile, kao što je Austrija, našli su svoj drugi dom, sagradili su velelepne hramove kao što je i ovaj. To svedoči o ljubavi našeg naroda prema svojoj otadžbini, prema svojoj crkvi - kazao je u nadahnutoj besedi episkop Antonije.

Sveštenik Jovan Govedarica je na slavskom ručku zahvalio episkopu Antoniju na trudu i ljubavi koju je i ovom prilikom iskazao za naš narod u rasejanju.

Priređen je i mali kulturno-umetnički program koji je vodio Marko Kodžić, a učestvovali su grupa Srpčići i srpski muzičari iz Salcburga.

D. Pašić
Povodom parohijske slave je priređen ručak

Sedam decenija parohije

Ideja o osnivanju parohije SPC u Salcburgu, nastala je daleke 1945. godine, kod srpskih zarobljenika u oficirskom logoru u Sankt Johanu, koje je tada posetio vladika Nikolaj Velimirović. Parohija je zvanično osnovana dve godine kasnije, 1947. a prvi paroh bio je Radiša Purić. Hram Pokrova Presvete Bogorodice, u ulici Šmidingerštrase 48, izgrađen je zahvaljujući prilozima vernika, a osveštan je 2016.

Parohijskoj slavi su prisustvovali i predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu, Anđela Stojanović, savetnik generalnog konzula Svetlane Stanković i službenik Nenad Jovanović. Posle bogosluženja u svojim parohijama, došli su i sveštenici Dalibor Brznej iz parohije u Braunauu, Nikola Pantić iz Gmundena i Gojko Ostojić iz Salfeldena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online