Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
13:55
Vestionline, Tanjug A

Dodik objasnio: Srpska će ući u NATO samo u "ambasadorkinoj glavi"

Republika Srpska želi da bude zajedno sa Srbijom u odluci o tome da li će srpski narod pripadati nekom savezu ili neće, sadašnja odluka je neutralnost i mi to pratimo, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srpske Milorad Dodik.

Tanjug
Republika Srpska prati politiku vojne neutralnosti Srbije: Milorad Dodik

Dodik je za Tanjug objasnio da taj stav podrazumeva i da se odbacuju sve aktivnosti vezane za učlanjenje BiH u NATO:

- Mi istorijski gledano ne želimo više iskustva, koja smo imali sa Austrougarskom, kada su Srbi sa prostora Hrvatske i današnje BiH bili mobilisani u austrougarsku vojsku da bi napali Srbiju. O tome ne želimo ni hipotetički da razmišljamo - rekao je Dodik. 

Predsednik Republike Srpske je istakao da u RS godinama postoji gotovo konsenzus oko toga da, imajući u vidu istoriju sa NATO,  "činjenica je da su nas bombardovali, da su bili na strani muslimana u završnici rata, činjenica je da su bombardovali Srbe i Srbiju i da su odlučivali i kažnjavali ne samo vojno, nego i politički Srbe i srpske države, Republiku Srpsku i Srbiju".

Prema rečima predsednika RS, postoji nesagalsnost naroda o članstvu u NATO i političari u RS moraju da vode računa o tome, kao što se o tome vodi računa u drugim zemljama.

Neutralni status

- Meni je stalo do mišljenja našeg naroda i sve političke partije i vlast i opozicija, godinama su govorili da smo mi za neutralan status imajući u vidu, između ostalog, da ne želimo da vojni savezi na ovom prostoru imaju granicu na Drini, pa da Srbija ostane neutralna, a da mi budemo   uključeni u neki vojni savez - rekao je Dodik.

Sa tim stavom Republika Srpska ide na nivo BiH i tamo će u okviru predviđenih procedura utvrđivati zajedničku politiku, rekao je predsednik RS i dodao da ne zna da li će biti utvrđena zjednička politika jer je u rezoluciji rečeno da će narod na referendumu o tome odlučiti i da to neće uraditi politička elita.

Odlučivanje o vojnim savezima kao i drugim savezima nije deo Dejtonskog sporazuma, to je ono što pripada BiH, naveo je Dodik i objasnio da je BiH sastavljana od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da ni politika ne može to da zaobiđe.

Prema rečima predsednika RS, američka ambasada, pre svega loklano osoblje i američka ambasadorka Maurin Kormak se neprimereno mešaju u unutrašanje stvari Bosne i Hercegovine.

- To je posebno praksa ove ambasdorke koja je prestavnica stare administracije, koju ne dotiče ono što sam predsendik SAD Donald Tramp govori da se neće mešati u unutrašnje stvari  - rekao je Dodik.

Ona nastoji da "to radi obimno" i u svakoj prilici i upetljava se ne samo u globalne odluke nego i u makro i mikro odlučivanje.

Dodik je naveo da američka ambasadorka kaže je odluka o članstvu u NATO doneta, ističući da je to tako "možda u njenoj glavi".

On je istakao da je doneta odluka da se krene u razgovor sa NATO o učlanjenju, pre desetak godina, pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da je opšte poznato da se konačna odluka o učlanjenju u neki savez mora doneti neposredno pred ulazak.

- Ko će potvrditi to, kako je doneta odluka, kada nema ni ugovora o tome, ko će potpisati taj ugovor, koji će organ doneti odluku, o tome ćemo tek odlučivati, znači ništa se nije desilo - rekao je Dodik.

Američka mabasdaorka nije reagovala kada su se bošnjački ili hrvatski političari izjašnjavali da su za NATO, ona je iskoristila da to uradi i pošalje poruku koja je potpuno neprimerana, neodrživa, antidiplomatska, apsolutno ne ide ni u pravcu razumevanja ili produbljavanja saradnje, rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online