Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
10:10
Vestionline, Jutarnji hr A

Ko je tajkun kojeg juri cela Hrvatska: Tata, osvetiću te!

"Osvetiću te, tata!", uzviknuo je dvadesetogodišnji Ivica Todorić na suđenju svom ocu Anti Todoriću osuđenom 1971. godine pod optužbom da je šest miliona maraka preusmerio Matici hrvatskoj za nabavku oružja, piše "Jutarnji list".

EPA/Antonio Bat
Dvori Ivice Todorića

Taj citat je naveden u knjizi "Gazda" i Todorić ga nikad nije demantovao. Država koja mu je osudila oca je nestala, a porodica Todorić je u Republici Hrvatskoj postala najmoćnija u ovom delu Europe, piše hrvatski list.

Gotovo pola veka kasnije, Ivica Todorić je nakon što je protiv njega pokrenut proces, naveo na svom popularnom blogu da je "reč o političkom procesu".

Dete iz Zmijevaca

Biografija Ivice Todorića je manje-više poznata. Njegovi su poreklom iz Zmijavaca kod Imotskog, a rođen je 1951. u Zagrebu. Detinjstvo je proveo u Božjakovini nedaleko od Dugog Sela, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1976, a te godine zajedno s ocem Antom pokreće staklenički uzgoj cveća, potom širi posao na uvoz i izvoz žitarica i voća i povrća. Krajem 80-ih godina prošlog veka osniva privatnu firmu. Ubrzo je izbio i skandal.

U intervju za list "Croman" iz 1993. rekao je da se "U vremenima zahuktale privatizacije i poslodavci susreću sa sasvim nepoznatim problemima. Na Zapadu oni imaju bitan uticaj na državnu politiku, dok se kod nas sve vrti između sindikata, Komore i Vlade. Kao zastupnici privatnog kapitala, mi ovog trenutka posebnu pažnju posvećujemo većoj zaradi radnika i sređivanju totalnog nereda u naplati potraživanja".

Menadžerski krediti

Tada su se glavne kritike na njegov posao bile da je od Zagrebačke banke dobijao kredite povoljnije od drugih, dok su drugim preduzetnicima u to ratno doba kamate bile 12 posto. Tokom godina kupio je i niz drugih preduzeća.

Kako piše "Jutarnji list", kada su se tih meseci vraćali sa svojih inostranih putovanja, vlasnici i menadžeri hrvatskih velikih kompanija tvrde da je glavno pitanje finansijskih investitora bilo "Je li on lopov?", aludirajući na mogućnost da je Todorić falsifikovao poslovne knjige.

Nalazi prepravljenih finansijskih izveštaja za 2015. i 2016. godinu, koje je napravila izvanredna uprava, a potvrdila konzultantska kuća PWC, pokazali su smanjenje vrednosti imovine koncerna za čak 21,7 milijardi kuna, a pravosudni proces će pokazati je li tu bilo i elemenata kriminalnog dela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online