Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
21:31
V. Đokić - Vesti A

U penziji doktorirao ruski

Blagoje Vujisić iz Bijelog Polja, bivši profesor ruskog jezika i dugogodišnji direktor škole "Marko Miljanov", bio je svestan činjenice da odlazak u penziju predstavlja krupnu prekretnicu i svojevrsnu raskrsnicu u životu čoveka, pa se za taj deo života pripremao.

Lična arhiva
Prima nagradu iz Poljske: Blagoje Vujisić

- Odmarao sam samo nedelju dana. Više sam se vezao za porodicu i prijatelje i rešio da čitam omiljene knjige. Tokom prve godine u penziji svakodnevno sam satima radio na doktorskoj disertaciji iz ruskog jezika koju sam odbranio na Filološkom fakultetu u Beogradu - Blagoje Vujisić.

Zastupljen u časopisima

Blagoje Vujisić objavio je veći broj prevoda poezije i proze sa ruskog na srpski jezik i sa srpskog na ruski jezik. Njegova poezija je objavljivana u književnim časopisima u Rusiji i Crnoj Gori.

Po odbrani doktorske disertacije počeo je sa pripremom nove zbirke poezije.

- Rešio sam da se vratim svom ognjištu i izvorištu, večnim tajnama i da obilazim grobove slavnih predaka. Nakon predaje u štampu zbirke poezije počeo sam da pripremam monografiju svoje gimnazijske generacije maturanata 1967. godine, jer se ove godine navršava 50 godina mature, pa ćemo je obeležiti na prigodan način.

- Kao penzioner nastavio sam da uređujem časopis "Odzivi" iz Bijelog Polja i u njemu objavljujem svoje priloge - kaže Blagoje.

Trag u Mojkovcu

Vujisić je kao profesor ruskog jezika radio u Mojkovcu i pokazao kvalitete uzornog profesora i pedagoga. Njegovi učenici su redovno osvajali najbolja mesta na takmičenjima i proverama njihovog znanja, pa je od inspekcijskih organa dobijao najbolje karakteristike i bio biran u sve stručne i upravne organe škola u kojima je radio.

Osnovne škole "Dušan Korać" i "Marko Miljanov", kojima je rukovodio, uvek su postizale istaknute rezultate u obrazovno-vaspitnom radu.

Lična arhiva
U Budvi: Priznanje stiglo od Rusa

- OŠ "Marko Miljanov" je 2004. godine od 162 osnovne škole u Crnoj Gori odabrana kao jedna od 20 najboljih za realizaciju reforme devetogodišnjeg školstva. Uz ovo treba dodati da sam se uvek trudio i u tome uspevao da se poboljšaju uslovi rada u školama. Od 1994. godine predsednik sam NVO Dečiji savez Bijelo Polje u kojoj sam inicirao i realizovao više prigodnih projekata, konkursa i manifestacija za decu Bijelog Polja - priča Vujisić.

Vujisićeva haiku poezija ušla je u nekoliko antologijskih izbora, pa i u izbor svetske haiku poezije, na nekoliko stranih jezika. Član je Udruženja književnika Crne Gore i član Haiku udruženja Srbije i Crne Gore.

Prestižne nagrade

Završetkom radnog staža 2015. godine dobio je Viteški krst Ordena zasluga Republike Poljske za doprinos i saradnju koja povezuje Republiku Poljsku sa Crnom Gorom i nagradu Fondacije Vukove zadužbine Žabljak-Šavnik-Plužine za desetogodišnju uspešnu saradnju.

U 2015. godini dobitnik je dve međunarodne i jedne crnogorske nagrade Ruske nagrade "za dugogodišnji plodotvorni rad u oblasti prosvete i za popularizaciju ruskog jezika i ruske kulture".
Ova nagrada je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada na Balkanu.

Lična arhiva
Kuća u kojoj se rodio i u kojoj i danas živi: Naselje Lješnica

Predavao i studentima

Zapažena je njegova velika uloga u promovisanju i očuvanju ruskog jezika, posebno u vreme kada je u centralnoj i južnoj regiji Crne Gore ruski bio potisnut od strane drugih stranih jezika.
Bio sam veliki zagovornik uvođenja ruskog jezika kao drugog stranog jezika u trećem ciklusu devetogodišnje škole, što je i realizovano, a u školi kojom je rukovodio ruski jezik je posebno popularisan i izučavan - navodi se između ostalog u obrazloženju nagrade.

Ruski jezik je predavao na Ekonomskom i Biotehničkom fakultetu - studija u Bijelom Polju, a od aprila 2015. godine je u penziji.

Profesor Vujisić sarađivao je u stručnoj štampi sa istraživanjima iz nastave ruskog jezika, posebno po pitanjima povećanja efektivnosti nastave ovog jezika, primene analitičkog načina ocenjivanja, usklađenosti udžbenika sa programima ruskog jezika i sl.

Saradnja sa Poljacima

Kao direktor Osnovne škole "Marko Miljanov" u Bijelom Polju uspostavio je saradnju sa Ambasadom Poljske u Crnoj Gori od 2009. godine i sa Nevladinom organizacijom Udruženje Poljaka u Crnoj Gori od 2003. godine. Nesebično je doprinosio uspešnom ostvarivanju projekata Ambasade i Udruženja Poljaka, pa je dug spisak njegovih aktivnosti koje su u vezi sa razvojem i unapređenjem kulturnih odnosa između dve zemlje.
Uspešno je realizovao projekte Ambasade i Udruženja Poljaka, ustupio je opremljenu prostoriju u školi za izvođenje kursa poljskog jezika, prvog kursa ove vrste u Crnoj Gori, koji se u ovoj školi realizuje već punih pet školskih godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online