Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
11:00
Vestionline A

Zatvorska kazna za ustaški pozdrav "Za dom spremni!"?

Klub poslanika Istarskog demokratskog sabora (IDS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Liste za Rijeku (RI) u Hrvatskom saboru predstaviće danas Predlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korišćenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!".

commons.wikimedia.org
Ustaška "Crna legija" na Koševu u Sarajevu, april 1942. godine

Ovaj poslanički klub poslao je prošle nedelje u saborsku proceduru predlog da se dopuni Krivični zakon, kao i da se propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

IDS sa partnerima traži zatvorsku kaznu od šest meseci do dve godine za svakog ko propagira slike ili sadržaje fašističke stranke, nemačke Nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, što uključuje proizvodnju, distribuciju ili prodaju robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima ili javno podseća na njihove simbole ili gestove.

Ovakve kazne su, kako navode, u skladu sa onima koje važe u drugim državama, konkretno u Italiji.

Klub IDS-a je svoju zakonsku inicijativu formulisao u samo dva člana, ali je opširno opisao istorijski kontekst nastanka Nezavisne Države Hrvatske (NDH), njen karakter i politiku koju je sprovodila, prenose hrvatski mediji.

NDH je, kako navode, nastala željom nacističke Nemačke i fašističke Italije, u svojoj je osnovi bila njihov protektorat i svoju je rasističku politiku sprovodila sistematski prema svojim državljanima drugačije vere i nacije - Srbima, Jevrejima i Romima, kao i prema Hrvatima i Bošnjacima koji su se aktivno borili protiv takve države.

Iz IDS-a ističu da je takvu NDH, kao i u slučaju ostalih nacističkih i fašističkih država, karakterisalo naglašeno korišćenje državnih znamenja, simbola i parola, a najpoznatiji pozdrav iz toga doba je "Za dom spremni!".

Oni naglašavaju da je iz svih istorijsko relevantnih dokumenata vidljivo da je to prvo bio pozdrav ustaškog pokreta u emigraciji, da bi po uspostavljanju NDH postao zvaničan pozdrav na različitim izveštajima i dokumentima njenih državnih organa, koje su popunjavali pripadnici ustaškog pokreta i pod čijom su vlašću izvršeni stravični zločini.

"Evidentno je da je pozdrav 'Za dom spremni!' bio zvaničan pozdrav u takozvanoj NDH i da ga kao takvog treba krivično sankcionisati u hrvatskom zakonodavstvu", poručuju iz Kluba poslanika IDS, PGS i RI.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online