Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
15:35
Vestionline A

Kolinda o Vučićevom otkazivanju posete: Ne moramo biti prijatelji, ali...

Iz Kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović reagovali su na otkazanu planiraniu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

- Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u više navrata je naglasila da dijalog nema alternativu u odnosima sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Potpisivanjem "Subotičke deklaracije“ počeli su da se stvaraju preduslovi za rješavanje otvorenih pitanja. U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenoj poseti Hrvatskoj. Poziv predsednice Republike Hrvatske predsedniku Vučiću upućen je s ciljem dalje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog poverenja - podseća se u saopštenju Kabineta hrvatske predsednice, prenosi zagrebački "Jutarnji list".


Dodaje se, da "s obzirom na najnoviji razvoj događaja i okolnosti koje ne doprinose izgradnji međusobnog poverenja, Predsednica Republike Hrvatske procenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete".

U kontaktima dva Kabineta predsednika postignuta je saglasnost o odlaganju posete koja je bila planirana do kraja ove godine, navode iz Kabineta predsednice Hrvatske.

- Glavni cilj posete Predsednika Republike Srbije Hrvatskoj, kad do nje dođe, mora da predstavlja pozitivan iskorak u rešavanju otvorenih pitanja i da pridonese poboljšanju odnosa dve države, koje ne moraju biti prijateljske, ali moraju sarađivati radi sopstvene budućnosti i stabilnosti jugoistočne Evrope - ističe se u saopštenju..

"Jutarnji list", podseća da su neslužbeno predsednika Srbije uskoro očekivali u Hrvatskoj, ali je poslednjih dana došlo do oštrih kritika nakon što su vodeći srpski zvaničnici uputili kritike Hrvatskoj. Vučić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavio kako je “donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije i neprihvatljivo za Srbiju” pa dodao da će se onda u Srbiji doneti još 500 zakona o tome šta je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je pak da je rat u Hrvatskoj bio "građanski".

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, izjavio je da je protest Hrvatske povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu još jedan primer "ludila" i novi dokaz da su "hrvatski zvaničnici oboleli od antisrpske histerije“.

Premijer Andrej Plenković, takođe, je u sredu kazao da ne misli da je trenutak prikladan za posetu.

Predsednik Aleksandar Vučić posetiće Zagreb kada razgovore između njega i hrvatske predsednice omoguće mirnije okolnosti i drugačija politička atmosfera,
saznaje Tanjug u krugovima bliskim predsedniku Vučiću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online