Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
13:22
Vestionline, Tanjug A

"Pentagon preko Hrvatske oružjem snabdeva Bliski istok i Siriju"

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je da je aerodrom "Rijeka" na hrvatskom ostrvu Krku postao važan (neslužben) Pentagonov centar za slanje oružja vojsci SAD, koja se nalazi širom Bliskog istoka, pa i za slanje oružja pobunjenicima u Siriji.

youtube.com/Ballota
Hrvatska "u dilu" sa SAD, ostrva kriju tajne

Od aprila ove godine preko aerodroma "Rijeka" prošao je značajan broj aviona koji su prevozili municiju i neidentifikovanu  vojnu opremu za ratove koje na Bliskom istoku vodi Pentagon, tvrdi BIRN, čiji su novinari, kako se navodi, otkrili da je u poslednjih pola godine preko tog ostrva prešlo 14 teretnih aviona punih oružja i municije namenjenih američkoj vojsci na Bliskom istoku.

Iako su, navodi se u istraživanju BIRN, priznali da je ove godine bilo više takvih vrsta letova, na aerodromu "Rijeka" odbili su da odgovore na pitanje kakav teret prenose avioni.

BIRN smatra da je do porasta takvih letova došlo zbog Pentagonove odluke o promeni rute dostave oružja u Siriju, koja je ranije vodila kroz Nemačku.

Poslednji let je, tvrdi se, zabeležen pre nekoliko dana, odnosno 25. septembra.

BIRN piše da je od aprila ove godine zableženo 10 letova Pentagonovih aviona od  aerodroma "Rijeka" do američke vazdušne baze u Kataru Al Udeid.

Svaki od tih aviona se koristio specifičnom oznakom "CBM", koja, navodi BIRN, znači da se radi o teretnom prevozu Pentagona, piše BIRN i dodaje da su pre sletanja na aerodromu na Krku ti letovi nosili oznake komercijalnih, a to, tvrdi ova istraživačka mreža, ukazuje na to da je vojni teret zapravo preuzet u Hrvatskoj. 

Dokazi kojima novinari BIRN tvrde da raspolažu upućuju na to da se radi o oružju bivšeg Sovjetskog bloka namenjenom za Bliski istok, preneo je portal Balkan insajt.

Iako Katar nije zvanični centar Pentagonovog programa naoružavanja boraca koji se bore s džihadistima ID, naveden je kao sedište za vazdušne operacije SAD za Siriju, Irak i Avganistan.

Registar letova takođe pokazuje kako avioni Pentagona redovno transportuju vojne zalihe između Kuvajta i Katara, središta za oružje namenjenog sirijskim pobunjenicima.

Tokom juna i jula zabeležena su četiti leta prevoznika "Silk Waya" iz Azerbajdžana, a otkriveni dokumenti pokazuju da su ti avioni dostavili municiju za oružje sovjetskog tipa iz Azerbejdžana do Hrvatske, prema nalogu specijalne Pentagonove vojne jedinice SOCOM.

SOCOM inače kupuje opremu za borce protiv militanata takozvane Islamske države u Sriji, ali i za druge važne saveznike SAD.

Ta jedinica američke vojske glavni je akter u snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem bivšeg Sovjetskog bloka, inače vrednim do dve milijarde dolara.

E-mailovi, na koje se novinari pozivaju, otkrivaju da je u decembru  2016. Pentagon naredio prekid dostavljanja oružja u američke vojne baze u Nemačkoj, jer je Berlin, navode, "postao vrlo osetljiv na dostavu takvog tereta".

Da je Nemačku koristio za prenos vojnih zaliha u Siriju, Pentagon nije želio da potvrdi.

Ipak, američka baza podataka o saveznim troškovima objavila je dokument koji dokazuje da je Pentagon doista koristio baze u Nemačkoj, kao i da je oružje kroz Hrvatsku transportovano u Siriju.

BIRN je, kako tvrdi, pronašao taj dokument, a on pokazuje da je Pentagon prošle godine u septembru naručio municiju iz Bugarske koja košta gotovo 16 miliona dolara za Irak i Siriju.

Do promene rute za prenos oružja došlo je u isto vreme kada je Pentagon potpisao ugovor s Agencijom Alan, hrvatskom državnom firmom za oružje.

U aprilu  je sklopljen dogovor vredan 12,4 milona  dolara za oružje bivšeg Sovjetskog bloka.
Na pitanje  BIRN-a o odredištu tog oružja, Agencija Alan nije imala komentar, a sve nepavilnosti demantuju.

- Čvrsto poričemo svaki zaključak i pretpostavku vaše poruke - odgovorili su iz Agencije Alan.

Ni Pentagon, ni Vlada Hrvatske nisu komentarisali korišćenje aerodroma na Krku kao baze za vojne letove, dok je Ministarstvo privrede saopštilo da se radi o poverljivim informcijama.

- Postoje razlozi zašto ti avioni dolaze ovamo. Ne dovodi ih aerodrom "Rijeka'' - izjavio je šef vazdušnog saobraćaja Damir Ružić i dodao da nije bilo pritužbi zbog povećanog broja letova teretnih aviona.

Na pitanje zašto je Hrvatska spremna da prihvati oružje za Bliski istok koje je Nemačka odbila, službenici u Zagrebu nisu odgovorili, navodi se u istraživanju BIRN i dodaje da ovo nije prvi put da se Zagreb pokazao kao koristan partner američkim naporima u Siriji. 

- Hrvatska je među prvim zemljama koje su snabdevale pobunjenike u Siriji, kao točkić u mašineriji koju finansira Saudijska Arabija, a vodi CIA - preneo je Balkan Insajt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online