Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.07.2010.
20:42
Vestionline A

Njujork tajms: Mladićevi dnevnici povezuju Srbiju s ratom u BiH

Ugledni američki dnevni list "Njujork tajms“ (NY Tajms) piše da ratni dnevnici, audio zapisi i drugi dokazi pronađeni u februaru u kući Ratka Mladića u Beogradu mnogo jasnije povezuju Srbiju s ratovima u Hrvatskoj i Bosni. List piše da su dnevnici pronađeni iza tajnog zida uz pomoć specijalne kamere koju je srpska policija dobila od zapadnih zemalja.

Odlomak iz Mladićevog dnevnika

"Stručnjaci kažu da zapisi i snimci mnogo jasnije povezuju Srbiju s ratom. U njima se navode brojni sastanci sa Slobodanom Miloševićem, koji je uvek insistirao na tome da su akcije vojske bosanskih Srba i srpskih pobunjenika u Hrvatskoj bili spontani lokalni događaji", navodi NY Tajms u članku pod naslovom "Podaci o balkanskim ratovima pronađeni u kući osumnjičenog".

List ističe da je srpska policija u poslednjoj raciji u Mladićevoj kući koristila posebnu kameru, koju je dobila od zapadnih vlada, a koja snima kroz ciglu, drvo i armirani beton. Istražitelji su tada iza lažnog zida, koji pre toga nisu primetili, pronašli mnoštvo dokaza, navodi list.

“Pronađeni materijal, 18 beležnica Mladićevih ratnih vojnih dnevnika, 120 zvučnih zapisa, kartice za mobilni telefon, memorijske kartice i brojni dokumenti, pružaju neke od najuverljivijih dokaza o koordinaciji na najvišem nivou između vojske bosanskih Srba i Srbije, što je veza koju su obe strane uvek opovrgavale“, ističe NY Tajms.

Iako se na 3.500 na ćirilici rukom ispisanih stranica ne opisuju zločini i ne daje dokaz o ulozi Mladića u zločinu u Srebrenici, od njih se očekuje da će imati široke posledice, pre svega na šest suđenja koje se trenutno odvijaju u Hagu, posebno u procesu protiv Radovana Karadžića, ističe NY Tajms.

"To je jedan od najvažnijih paketa dokumenata koje smo primili na sudu", rekao je Serž Bramec, glavni tužilac Haškog tribunala. "Vrlo retko se dobija toliko informacija koje dolaze od glavnog lika", dodao je Bramerc za NY Tajms.

Srpska strana je Mladićeve dnevnike sudu u Hagu predala pre oko dva meseca, a Tribunal je potvrdio njihovu autentičnost. Dnevnici sadrže gotovo 3.500 stranica, s pojedinostima o isporuci oružja i goriva, zahtevima za vojnicima, kao i strateškim raspravama tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

Navode se i osobe s kojima se Mladić sastao, uključujući strane izaslanike i Slobodana Miloševića, kao i razgovori koji su tada vođeni. Bramerc je za njujorški dnevnik rekao da su tu i brojni audio snimci Mladićevih sastanaka i telefonskih razgovora s vojnim zvaničnicima i političarima za vreme rata.

"Dnevnici ne govore o bilo kom zločinu i oni ne pokrivaju sva razdoblja rata", rekao je Bramerc, ističući da pružaju vrednu potvrdu o lancu zapovedanja i kretanju vojnika pre zločina u Srebrenici.

Haški tribunal je do sada objavio nekoliko desetina stranica koji se mogu koristiti kao dokazi u sadašnjim suđenjima. Između ostalih, javnosti su poznati i oni delovi dnevnika koji opisuju tajni dogovor Srba i Hrvata o podeli BiH i proterivanju Muslimana iz mnogih područja, navodi NY Tajms. Serž Bramerc je u razgovoru za NY Tajms najavio da namerava da obavi sav pronađen materijal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online