Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
13:41
blic.rs, Vestionline A

Vaspitačica na prinudnom odmoru, inspekcija u vrtiću: Nisam "maltretirala" dečake

Vaspitačica koja je, prema tvrdnjama roditelja, naterala dva petogodišnja dečaka u vrtiću "Larisa Šugić" u Kotor Varošu da goli čiste toalet nakon što su mokrili pored WC šolje, biće poslata na godišnji odmor i protiv nje će biti pokrenut disciplinski postupak.

pixabay.com
Priča o incidentu u vrtiću "Larisa Žugić" se nastavlja (Foto: Ilustracija)

Incident u ovoj predškolskoj ustanovi desio se pre nekoliko dana, a prema rečima oca jednog od dečaka Dragana Đekanovića, vaspitačica Slavica Lujić je dečake naterala da goli očiste to što su zaprljali, piše Glas Srpske.

Đekanović i njegova supruga su za ovo saznali kada im je sin po povratku iz vrtića ispričao kako je bio kažnjen. 

Tekst o dešavanjima u vrtiću "Larisa Šugić" izazvao je veliko interesovanje javnosti i izvan BiH.

U jednom od komentara na portalima vaspitačica koja 20 godina radi u vrtiću u Sloveniji napisala je da je ovakvo ponašanje prema deci ponižavajuće, te da ovaj pedagog treba dobiti otkaz.

U saopštenju koje je uputio direktor vrtića Mladen Tepić ističe da je proteklih dana dva puta razgovarao sa roditeljima i vaspitačima i posetio grupu u kojoj se pojavio navedeni problem.

On je kazao da je nakon razgovora sa roditeljima predložio da, ako ne mogu da reše problem sa vaspitačem, pokrene disciplinski postupak kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost vaspitača.

Međutim, Tepić ističe da su roditelji naglasili da nema potrebe za tim, niti da priča ide izvan ove ustanove.

- Zbog toga nisam komentarisao priču za novinare jer želim da zaštitim decu i njihove roditelje, ali i radnike i ustanovu od povlačenja po medijima. Nije tačno da sam rekao da je to normalna vaspitna mera. Pošto nam je svima stalo do istine, i pored zahteva roditelja da ne pokrećem disciplinski postupak, odlučio sam to da učinim, a vaspitačicu da pošaljem na godišnji odmor. To je jedini način da se utvrdi postoji li odgovornost - naveo je Tepić i dodao da veruje da cela priča ima političku pozadinu.

Naveo je da mu je u razgovoru sa vaspitačem rečeno da ona demantuje u celosti sve što je navedeno u medijima.

Načelnik opštine Kotor Varoš, koja je osnivač ove predškolske ustanove, Zdenko Sakan kaže da je načuo da u vrtiću ima problema, ali da ne zna detalje.

- Moram se prvo detaljno upoznati sa slučajem. Međutim, vrtić je vaspitna ustanova i mislim da ne treba pribegavati ovakvim mjerama - rekao je Sakan.

Ombudsman za decu Nada Grahovac osudila je ovakvo ponašanje prema deci.

- Neprihvatljivo je, neprimereno i nedopustivo prema deci u tom uzrastu odnositi se na ovakav način - rekla je ona.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kazali su da će zatražiti potpunu informaciju o ovom događaju od rukovodstva vrtića, kao i inspekcijsku kontrolu kako bi se utvrdilo šta se zaista dogodilo u ovoj predškolskoj ustanovi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online