Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.09.2017.
17:11
sputniknews.com, Vestionline A

Hrvatsku i Bosnu drma špijunska afera

U Hrvatskoj i BiH ne jenjava priča o tome da bosanskohercegovačka tajna služba OSA prisluškuje određene hrvatske zvaničnike i privrednike, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovio je danas da je potenciranje te teme nečiji lični interes.

youtube.com/tvk3
Dragan Mektić "provalio" špijunažu

Ponovio je da ne postoji nikakva špijunska afera, već da je sve rađeno prema zakonu. 

- To što je neko u Hrvatskoj potencirao priču da BiH nekoga prisluškuje, sve je urađeno za nečije lične interese. Naglašavam da ne postoji nikakva afera, sve se radi u skladu sa zakonom i sve je uobičajeno - kazao je ministar Mektić novinarima u Sarajevu.

Hrvatski nedeljnik "Nacional" nedavno je objavio informaciju da Obaveštajno sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškuje određene hrvatske zvaničnike i privrednike.

- Sve što se radi, radi se u skladu sa zakonom. Razumljivo je da će BiH štititi svoje interese, ali u skladu s dozvoljenim normama i naravno zakonom - kazao je Mektić.

Ministar je najavio skori dolazak direktora hrvatske tajne službe u BiH Daniela Markića.

Pisanje medija o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika i privrednika komentarisao je tokom boravka u Njujorku premijer Andrej Plenković rekavši da s tim u vezi nema saznanja, ali je i dodao da bi bilo "jako loše" ako se ispostavi da je to istina.

Plenković je rekao da u ovom trenutku nema sva saznanja o toj temi, da se čuo s direktorom hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije i da očekuje potpune informacije po povratku u Hrvatsku.

- Ali to da se prisluškuje hrvatske zvaničnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo videti kad se vratim - rekao je hrvatski premijer novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Za zamenika ministra sigurnosti BiH Mija Krešića je prisluškivanje hrvatskih zvaničnika i privrednika ocenio "strašnim".

- Ako se utvrdi da su ti medijski navodi tačni, onda se radi o vrlo ozbiljnom problemu politizacije i zloupotrebe - rekao je Krešić za Večernji list i istakao da nema podatke o tome jer, kako je objasnio, OSA nije za svoj rad odgovorna Ministarstvu sigurnosti.

Smatra ipak da je potrebno utvrditi o čemu se tu radi.

O ekonomskim interesima zbog kojih treba angažovati agenciju OSA da bi se zaštitila BiH "od nelojalnih i nekorektnih napada koji mogu ugroziti ekonomske temelje ove države", što je objašnjenje Mektića, Krešić kaže:

- OSA, kao i druge policijske agencije, nekome odgovaraju za svoj rad na osnovu zakona BiH. Mislim, pre svega, na OSA koja je obavezna da informiše Predsedništvo BiH i Izvršni obaveštajni odbor Saveta ministara BiH o svom radu. Smatram da će biti zanimljivo videti da li je to i učinjeno i o čemu su a tela informisana. Simptomatično je svakako ako je neko prepoznao samo Hrvate kao one koji narušavaju ekonomske interese BiH. Mislim da je tu nešto sasvim drugo u pitanju - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online