Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
18:01
blic.rs, Vestionline A

"Hrvatska katolička crkva podržava ustaše, a mladi Hrvati sanjare o Titu"

Austrijski "Der Standard" objavio je veliku analizu pod naslovom "Tita demontirali u Zagrebu" o tome kako je "u državama bivše Jugoslavije istorija prisutna u politici" i da "levica uzdiže Titovo nasleđe, dok se desnica bavi revizionizmom".

pixabay.com
Hrvatska krišom pati za starim vremenima

Ističe se da je preimenovanje Trga maršala Tita "mesecima izazivalo kontroverze" i da je na kraju zagrebačka skupština glasala da se naziv trga promeni "iako je Tito sigurno najpoznatiji Hrvat u svetu".

Konstatuja se da je inicijativa za preimenovanje Titovog trga došla od "ekstremno desne stranke koju je suosnovao bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović" i da je dugogodišnjem gradonačelniku Milanu Bandiću trebala "nova mala stranka da bi imao većinu u gradskoj skupštini".

U Hrvatskoj debata o istorijskoj ulozi Tita redovno dovodi do izliva emocija i žestokih političkih obračuna između njegovih osporavatelja i podržavatelja. Za Hasanbegovića je Tito ništa drugo nego totalitarni vođa koji je nakon Drugog svetskog rata naredio zločine i kršio ljudska prava.

- Za Titove pristalice s područja bivše Jugoslavije je antifašizam koji Tito personifikuje, jedina pozitivna ideologija s tradicijom i s kojom se ljudi identifikuju ako žele da se odmaknu od dominantnog nacionalizma - piše "Der Standard" i citira nemačku istoričarku Mari Žanin Kalik koja jugonostalgiju i titonostalgiju tumači kao svestan odgovor na prevladavajući nacionalizam u državama koje su nastale na području bivše Jugoslavije.

Hrvatska sadašnjost idealizuje Titovu Jugoslaviju

Naročito za mlade ljude koji su bili deca tokom raspada Jugoslavije, beg u idealizovanu prošlost je izraz nade da je moguće barem na nešto biti ponosan s obzirom na neutešnu i besperspektivnu sadašnjost, piše "Der Standard" i podseća da su 1990-ih u Hrvatskoj uništene hiljade antifašističkih spomenika.

Cilj takvih poteza - koji uključuju i preimenovanje ulica i trgova - na području bivše Jugoslavije bio je "izbrisati svaku simboličku poveznicu s Jugoslavijom".

"Der Standard" napominje da je "u Hrvatskoj različito sećanje na Jugoslavije trajna tema, iako instrumentalizovanje istorije ne rešava niti jednu aktuelnu temu, poput nezaposlenosti" i da desnica odbija "svako nasleđe Jugoslavije", dok ga levica posmatra kao "rezervoar svog identiteta", prenosi "Index.hr".

- Desnica u Hrvatskoj se najviše bavi revizionizmom, i to tako da se NDH u kojoj su vladali fašistički ustaše glorifikuje, ustaški zločini umanjuju ili poriču i uspostavlja se kontinuitet NDH sa sadašnjom Hrvatskom.

U Hrvatskoj ima sve više čežnje za tradicijom ustaša

Najnoviji primer toga su natezanja oko ploče u Jasenovcu s ustaškim pozdravom, a odbrana pozdrava "Za dom spremni" je izraz "čežnje nacionalistički nastrojenih Hrvata za tradicijom ustaša".

Predviđa se i da će vlada na čijem je čelu Andrej Plenković predložiti zakon koji zabranjuje "ne samo fašističke, nego i komunističke simbole".

Revizionizam u Hrvatskoj sve više jača, a podržava ga Katolička crkva, smatra austrijski list u svojoj analizi.

Kao primer toga se navodi primer revizionističkog dokumentarnog filma o Jasenovcu (u režiji Jakova Sedlara) koji je pohvalio Hasanbegović, a prikazan je i na času veronauke u Sisku.

"Der Standard" zaključuje da u Hrvatskoj ima sve više pristalica ustaša, ali i u Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online