Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
22:48
Vestionline, N1 A

Pelješki most izazvao novu krizu

Pelješki most će se graditi, a razgovori sa BiH nastaviti. Ovo je stav premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Tvrdi da se o tome razgovaralo na zajedničkoj sednici Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske u julu u Sarajevu.

youtube.com/CRO91
Pelješački most u stavovima podelio BiH i Hrvatsku

- Sve što Hrvatska radi radi u skladu je s međunarodnim pravom. Most će naravno biti izgrađen na teritoriji unutrašnjih voda Hrvatske koje su nesporno hrvatske, koje po bilo kom aspektu međunarodnog prava mogu biti jedino i uvek samo hrvatske. Istovremeno, prema međunarodnom pravu neškodljiv prolaz hrvatskim morskim prostorom za sve brodove koji plove u i iz Neuma je zagarantovan, tehnički gabariti mosta su takvi, upravo onakvi kako je sugerisala BiH pre više od deset godina. Prema tome, ovo je pitanje koje ne treba politizovati -, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Da se pravo, posebno ono međunarodno mora poštovati, jasno poručuje i ministar civilnih poslova BiH. Ipak, ističe da ne postoji dokument na osnovu kog bi Hrvatska mogla nastaviti s projektom Pelješki most. 

- Nema nijednog potpisanog dokumenta od strane Veća ministara, nadležnog ministarstva ili Predsedništva BiH, koji Hrvatskoj daje zeleno svetlo za izgradnju takvog mosta. Dokumenti koje su sačinile radne grupe nisu validni i na osnovu njih se ne može graditi takav most - poručio je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Osim toga, pojašnjava Osmanović, granica između BiH i Hrvatske na moru je neuređena. To znači da se nikakav objekat ne može graditi dok se pitanje granice ne reši. To su, kaže, morali da znaju u Evropskoj komisiji kad su odobrili sredstva za izgradnju Pelješkog mosta. 

- Mislim da je ishitren potez i Evropske unije koja je dala finansijska sredstva u pogledu izgradnje Pelješkog mosta. Ja se nadam, očekujemo da se podupiru dalji razgovori između nadležnih institucija dve države, da dođemo do jednog kompromisnog rešenja, a to je da vidimo na koji način će Hrvatska rešiti pitanje povezivanja svojih obala, a ne sprečavajući direktnu povezanost BiH sa otvorenim morem - kazao je Osmanović. 

I BiH i Hrvatska pozivaju se na UN Konvenciju o pravu mora, čije su potpisnice. U svojim stavovima ističu i saradnju u dobrosusedskom duhu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online