Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
19:10
Vesti A

Deco, slobodno budite ustaše!

Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pokrenuvši lavinu izjava i komentara izjavom da "izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji"!

Reuters
Ploča sa natpisom "Za dom spremni" (zasad) ostaje

Hrvatska narodna stranka poručila je da ploča u Jasenovcu mora brzo da bude uklonjena kako je i dogovoreno sa premijerom Andrejom Plenkovićem i da za tu stranku "nije prihvatljivo partnerstvo u vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora".

HNS je koalicioni partner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

- Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obeležja, niti građani zaslužuju da ih opterećuju raspravama o temi koja mora da ima samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS u suprotnom slučaju nije prihvatljivo partnerstvo u vladi - kazao je član predsedništva stranke Tomislava Stojak.

Navodi se da je Bošnjakovićev istup na Fejsbuku komentarisao i predsednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić.

"Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča sa pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vreme NDH, za njih je prihvatljiv! HDZ je sa današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas deci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav", naveo je Bernardić.

M. Karović
I dalje u Vladi: Milorad Pupovac

Pupovac: Potrošeni svi krediti

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj i saborski poslanik Milorad Pupovac izjavio je da je "vreme za uklanjanje ploče (s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni') u Jasenovcu prošlo" i da su "krediti dati premijeru i vladi potrošeni", što se tiče SDSS.
- Vreme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava je prošlo. Krediti koje smo dali premijeru (Hrvatske Andreju Plenkoviću) i vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo - poručio je predsednik Srpskog nacionalnog veća za N1.
Na pitanje znači li to da SDSS ostaje u Plenkovićevoj vladi ili ne, Pupovac odgovara da su sa koalicionim partnerima imali drugačiji dogovor i podsetio na presude sudova i zaključke saborskih odbora, odnosno naveo da postoji dovoljna ustavnopravna osnova da vlada deluje već sada.
- Čuli smo ministra, želimo da saznamo je li to stav vlade i premijera, a onda ću vam odgovoriti na to vaše pitanje - istakao je Pupovac.
Pupovac je naveo da to što je izneo ministar Bošnjaković "nisu usaglašeni zajednički stavovi".

On je dodao sa "hrvatskoj javnosti mora da postane jasno da ima vlast koju je sramota antifašizma i koja podstiče fašizam".

Ploča HOS-a u Jasenovcu je neprihvatljiva i mora biti uklonjena, izjavio je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

- Mislim da je natpis koji asocira na ustaštvo nedopustiv bilo gde, a ponajviše u Jasenovcu. Od nekih stranaka u vlasti, ali i od cele vlade i predsednice republike očekujem da se založe i da se ukloni ustaški znak. Ne spomen na ljude koji su poginuli u odbrani Hrvatske, nego ustaško znakovlje - rekao je Josipović i dodao da je sramotno da takva ploča tamo stoji.

Prema njegovim rečima, žao mu je što Vladu Republike Hrvatske podržavaju stranke koje se zaklinju u antifašizam i drže sjajne govore u Jasenovcu.

- I onda sa druge strane podržavaju vladu zajedno s gospođom Esih i s gospodinom Hasanbegovićem i zapravo čuvaju tu vladu koju propagira na neki način ustaštvo - kazao je Josipović.

Bošnjaković se "pere"

Na burne reakcije koje je izazvao Bošnjakovićev intervju, u centralnom "Dnevniku" Hrvatske radio-televizije oglasio se i taj prozvani ministar, koji je rekao da je uklanjanje ploče moguće i pre nego što komisija "odradi" deo posla vezan za sveobuhvatno rešavanje pitanja simbola totalitarnih sistema.
- Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra to konkretno pitanje, i kakvo rešenje može da predloži - rekao je ministar, napomenuvši kako tu "nisu toliko ključni datumi, koliko je ključno da se nađe jedno zakonito rešenje koje će biti u okvirima postojećeg normativnog sistema".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online