Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.08.2017.
15:24
Vestionline, Tanjug A

Hrvatska popušta, takse padaju?

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da je u nekoliko navrata komunicirao sa hrvatskim ministrom poljoprivede Tomislavom Tolušićem i da je ostvaren određen napredak u pregovorima, ali konačan dogovor još nije postignut.

pixabay.com
Da li Hrvati spuštaju loptu?

- Pošto smo se tokom jutra nadmudrivali hoćemo li se naći u Zagrebu, Dubrovniku ili Podgorici, preuzeo sam odgovornost da tokom dana komuniciram sa Tolušićem i da napravimo zajednički dogovor oko njihovih novih taksi i oko samog mesta gde ćemo se naći - rekao je Šarović za sarajevski studio televizije N1.

On je naveo da se sa Tolušićem čuo najmanje četiri-pet puta i da će se verovatno ponovo čuti tokom dana.

- Mogu reći, ali to je samo moj utisak, da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se pravilnik koriguje i da je to u obostranom interesu - naveo je Šarović.

Dodao je da će do kraja dana razgovori biti nastavljeni i da je nerešeno ostalo ključno pitanje - do kojeg nivoa će takse biti smanjene.

- Preostao je dogovor oko visine takse po jednom kamionu. Načelno, rekli smo da bi to mogao biti neki evropski (nivo), nadam se nekom kompromisu. To je ostalo nerešeno - do kojeg nivoa će se takse smanjiti. Moj utisak je da u senci ovih prepucavanja, pregovaramo u toku dana i možda to urodi plodom - poručio je on.

Na poziv Šarovića u Sarajevo su juče doputovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Sastanak nadležnih ministara iz regiona održan je povodom stupanja na snagu hrvatskog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku, a kojim su naknade za te fitosanitarne kontrole povećane 22 puta, sa 12 na 270 evra.

Ministri su na tom sastanku jednoglasno ocenili da su te mere diskriminatorske, da se radi o nedozvoljenom necarinskom nametu koji dovodi do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća, a time i do njegove cenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu. Oni su postavili ultimatum Zagrebu da u roku od sedam dana povuče sporne mere i pozvali hrvatskog ministra Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ove nedelje.

Takođe su uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji da se uključi u rešavanje ovog problema, a Crna Gora i Makedonija će kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti i postupke pred tom organizacijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online