Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.08.2017.
18:11
Vestionline A

"Srbi imaju pravo na projekat nacionalnog ujedinjenja, jer je to opravdano i logično"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da srpska nacionalna zajednica u svim republikama bivše SFRJ, osim Srbije, ima gotovo katastrofalnu poziciju, te poručio da Srbi, kao narod koji je teško stradao u proteklom veku, imaju pravo na projekat nacionalnog ujedinjenja, koji je potpuno opravdan, logičan i fer u političkom smislu.

EPA/Vladimir Stojkovic
Dejtonska Bosna više ne postoji: Milorad Dodik

- Srbi moraju da se okupe oko naše sada dve države i da postanemo jedno u nacionalnom smislu, okupljeni i mereni isključivo po tome šta damo kao doprinos ovim državama - Republici Srpskoj i Srbiji - istakao je Dodik u intervjuu Srni.

On je napomenuo da je sasvim prirodna želja Srba da budu deo jedne nacionalne države, za šta veruje da će se dogoditi u ovom veku.

- Ako jedna Nemačka nije mogla pretrpeti podvojenost i postojanje dve države jednog naroda onda je sigurno to znak i za Srbe da u ovom veku mogu da rade na nacionalnom projektu ujedinjenja, koji je opravdan, logičan i politički fer - rekao je Dodik.

Istakavši da veruje u današnju nacionalnu i državnu politiku Republike Srpske i Srbije, dve države srpskog naroda na Balkanu u kojima on jedino može da se oseti zaista slobodnim, Dodik je napomenuo da je do gotovo katastrofalne pozicije Srba u svim republikama na prostoru bivše Jugoslavije dovela i politika zapadnih zemalja, koja je uglavnom bila izrazito antisrpska.

On je u tom pogledu podsetio na stradanje Srba u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja", koje je očigledno deo kontinuiteta ukupnog stradanja srpskog naroda od raznih hrvatskih režima u prošlosti, ali i na činjenicu da je ta hrvatska oružana akcija podržana od američkih konsultanata, što govori o njihovom mešanju i "crtanju granica" koje pokušavaju sada da pripišu Rusima.

- Oni su sve vreme ovde pravili neku vrstu nereda. Činjenica koju sada znamo govori o tome da je američki Kongres još 1990-1991. godine doneo odluku da će biti podržane samo one republike koje se odvoje od Jugoslavije, na taj način se direktno mešajući u unutrašnje poslove i unutrašnje stanje Jugoslavije i produkujući tako jedan rat - napomenuo je Dodik.

On je dodao da sada potpredsednik SAD Majkl Pens govori da to neko drugi čini, što je obična neistina koja se pokušava plasirati, jer su Rusi na ovim prostorima bili najmanje prisutni.

- Kamo sreće da su bili jaki, srpski narod bi imao daleko bolju poziciju nego što je imao i to zahvaljujući tadašnjoj politici SAD, koja je bombradovala Srpsku, a kasnije i Jugoslaviju i otela Kosovo, ignorisala realnost u BiH samo da bi se dodvorila ili podržala muslimane, te očuvala teritorijalno jedinstvenu BiH, a koja očigledno nema kapacitet ni bilo šta drugo da bi mogla da uspe - ocenio je predsednik Srpske.

On je naglasio da su sve su to promašeni pokušaji američke politike na ovom prostoru koji se u značajnom obimu mogu tretirati kao antisrpski i koji su doveli do toga da srpska nacionalna zajednica u svim republikama na prostoru bivše Jugoslavije ima gotovo katastrofalnu poziciju.

Prema njegovim rečima, Srbi u Sloveniji čak nemaju ni status nacionalne manjine, dok se na prostoru Hrvatske vidi povampireno ustaštvo, pa i kroz odluke Vlade koja pokušava da Srbe koji su branili svoja ognjišta proglasi agresorima s ciljem iseljavanja ili zastrašivanja onog malog preostalog broja Srba.

U Crnoj Gori antisrpska histerija

Dodik je napomenuo da je i u Crnoj Gori, očigledno, jedna opšta antisrpska histerija prema srpskoj nacionalnoj zajednici, dok su u Makedoniji nove vlasti obesmilile i one minimalne pomake iz prošlosti koji su urađeni sa ranijim vlastima kada je reč o položaju Srba.

- Naravno, Srbima u Makedoniji nije ni ranije bilo dobro, o čemu govori i zabranjivanje i zatvaranje vladike Jovana... Sve to možemo posmatrati kao potpuno mešanje Amerike na ovom prostoru i dovođenje Srba na prostoru bivše Jugoslavije u gotovo neizdrživu situaciju - upozorio je Dodik.

Predsednik Srpske je ocenio da to pokazuje i situaciju u vezi sa Kosovom i Metohijom i činjenica da su Srbi bombardovani, a da nije bilo odluke relevantnih međunarodnih i organa UN.

- Amerikanci su bombardovali Srbe i kreirali nešto što sada hoće da održe, a to je navodna država Kosovo - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Dodik je podsetio i da su sve kreacije u BiH, pod upravom stare američke administracije, išle na štetu Srba, da je rušen i Dejtonski sporazum, koji je napravljen u SAD, a rušili su ga visoki predstavnici koje su u najvećoj meri podržavali zvaničnici američke administracije tog vremena.

Predsednik Srpske je ocenio da je jedino dobro u poslednjim izjavama američkog potpredsednika to što kaže da se SAD neće dalje mešati u unutrašnje stvari zemalja. - To ćemo tek da vidimo - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je dodao da se, naravno, mora reći da su SAD ovde imale i određenih zasluga za neke dobre stvari, ali da je - generalno gledano - ta njihova politika, sa drugim politikama sa Zapada, u kontinuitetu najvećim delom bila anisrpska.

Dodik je ocenio da sve navedeno govori o tome da se na ovim prostorima stalno komplikuje ukupna politička situacija i politički odnosi.

- Tome možemo dodati da je na proteklom forumu u Podgorici učestvovala i BiH, a da mi ne znamo ni šta se pričalo, ni ko je šta pričao o tome, ni šta je /predsedavajući Saveta ministara Denis/ Zvizdić pokušao da kaže o svemu tome. Ali, imajući u vidu da je bio sam i da je on mogao samo da promoviše muslimansku politiku u BiH, možemo da znamo šta je to bilo na dnevnom redu. To sve ukupno ne daje doprinos stabilizaciji nego upravo destabilizaciji - upozorio je Dodik.

Nema opstanka BiH bez unutrašnjeg dogovora

Dodik se osvrnuo i na nedavne izjave britanskog ambasadora u BiH Edvarda Fergusona, koji tako što domaćim političarima u BiH "drži lekcije" šta treba da rade pokazuje i danje nastojanje za mešanjem u unutrašnje stvari zemlje.

- A činjenica je da definitivno nijedna zemlja nije uspela ako je bila pod različitim uticajem stranaca, jer je njihovo mešanje i mešetarenje samo dovodilo do destabilizacije - rekao je Dodik, navodeći da se na taj način može objasniti sadašnja BiH i njen položaj neuspešne i propale zemlje.

Predsednik Srpske je ponovio da BiH ne može da opstane bez unutrašnjeg bazičnog dogovora i konsenzusa ljudi koji u njoj žive, a ambasadorima, posebno američkom Morin Kormak koja je isključivo navijački usmerena ka jačanju centralizacije BiH, poručio da to nije politika Srpske, niti će ikada biti.

- Moramo da joj kažemo da to nije naša politika i da to nikada nije bila naša politika. Naša politika jeste bio Dejton, jeste Dejtonski sporazum, ali slovo, a ne 'duh Dejtona', koji se ovde promoviše - zaključio je predsednik Srpske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online