Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
22:09
Vestionline A

Ponovo požari u Crnoj Gori

Taman kada pomislite da vatrena stihija jenjava i da se situacija smiruje, ponovo se vatra vrati u novom, gorem obliku. Poluostrvo Luštice su i dalje u velikom problemu, mada se to ne bi moglo zaključiti na osnovu pogleda iz Tivta, jer se vidi samo gust oblak dima, koji stvara dimnu zavesu, a u moru se mogu naći tragovi pepela. Međutim, sa druge strane ostrva u duelu gde se nalaze Mirišta, Plavi Horizonti, Luštica Bej, Žanjice, Ponta Veslo, Đuraševići... vatra se ne predaje.

Siniša Luković
Požari ne jenjavaju

U zaseoku Mendegaje u selu Zbrđe na Luštici stanje je dramatično javili su nam spasioci sa terena. Hercergnovski vatrogaci, DVD Krtoli i meštani trenutno brane kuće od plamena, a podršku dobijaju od ukrajinskog aviona koji od jutros nije prestao da nadleće i baca vodene bombe na ugrožena područja. Jutros je crkva Sv Nedjelje u Mendegajama spašena u posljednji čas jer se vatra približila na samo 30 metara. Zahvaljujući vodi koju je bacio ukrajinski avion crkva i kuće su odbranjene. Struje nema jer je isključen  glavni dalekovod za Krtole i Lušticu.

Novi požar izbio je na nepristupačnom terenu prema selu Mrkovi. Vatrogasci i meštani čine sve što mogu da zaustave vatru. Iz lokalne uprave su danas posle podne organizovali dopremanje 100 toplih kuvanih obroka za vatrogasce i doborovoljce na Luštici koji već tri dana jedu samo suvu hranu.

Požar koji drugi dan gori na Vidovom vrhu, u hercegnovskom zaleđu, zahvaljujući angažmanu  švajcarskog helikoptera i aviona, za sada je pod kontrolom. Na Ravnom brijegu postavljene su cisterne koje trebaju da spreče širenje požara, ako do njega dodje. Saobraćaj na ovom delu poluostrva je blokiran.

- Ako ovako potraje moraćemo da bežimo i ostavimo sve da gori. Nemamo opremu, dim guši - kazao je član DVD Krtoli i paroh luštički Nikola Urdešić. Na terenu su vatrogasci iz Herceg Novog, DVD Krtoli, Vojska Crne Gore, meštani i dobrovoljci, koji pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju čekajući intervenciju iz vazduha.

Selo Babunci iz koga su iseljeni meštani za sada je bezbedno, ali  ako nastavi da duva vetar, kako je rekao Urdešić, ni ono nije sigurno. Na svu sreću za sada nema vetra, ali u protekla tri dana i on je bio protivnik spasiocima jer se čas pojavi, čas nestane. Čas se pojača, čas utihne...

Kritično je i na Vidovom vrhu u zaleđu Sutorine. Vatra se širi na četiri strane prema Malti, Konjevićima, Bjelotini i crkvi Lazarica. Na terenu su vatrogasci, privatni preduzetnici sa cisternama i dobrovoljci.

Kod crkve svete Varvare je zborno mesto za dobrovoljce, koji se okupljaju u velikom broju iz svih krajeva Crne Gore jer je očigledno da borba sa vatrenom stihijom nije ni blizu kraja, mada se jutros činilo da se situacija polako smiruje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online