Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
15:52
Tanjug, Anadolija A

Požari u Hercegovini: Stanje katastrofalno, vatra se širi velikom brzinom

Požar koji je izbio kod mesta Ljubinje u istočnoj Hercegovini nastavio je danas da se širi velikom brzinom, a vatrogasci ulažu ogromne napore kako ne bi ugrozio kuće i prerastao u katastrofu, javljaju lokalni mediji u BiH.

Srna
Vatra i u opštini Jablanica: Pomoć stiže i od Oružanih snaga BiH

Različiti izvori navode da je požarna crta u prepodnevnim satima dosegnula daljinu između 20 i 30 kilometara pri čemu uglavnom gori nisko raslinje na krševitom tlu, no tri sela u ljubinjskoj općini već su ugrožena.

Komandant lokalne vatrogasne stanice je opisao kao katastrofalno, prenela je Fena.

- Situacija je katastrofalna. Gore šuma i nisko raslinje. Vetar je počeo da duva što dodatno otežava gašenje i rasplamsava vatru - izjavio je Miodrag Ilić, komandant lokalne vatrogasne stanice u Ljubinju.

Slabo opremljeni vatrogasci koji nemaju niti dovoljno naprtnjača za vodu uz to što pokušavaju da spreče napredovanje vatre prema selima nastoje braniti i crtu prema magistralnom putu koja vodi ka Trebinju i u jetnim je mesecima veoma prometan zbog velikog broja turista koji tuda putu za Dubrovnik i Herceg-Novi.

Vatrogasci iz Trebinja koji su najbliži tom požarištu nisu u stanju pomoći kolegama iz Ljubinja jer se već danima i sami bore s vatrom koja je izbila u nekoliko delova te opštine.

Gori i okolina Mostara

Mostarski vatrogasci koji su od početka letne sezone neumorni u misiji gašenja požara danas se bore s vatrenom stihijom na brdu Fortica iznad Mostara, kako se vatra ne bi proširila na naselja Opine, Bjelušine Mazoljice i Šehovina.

- Na požarištu se sve ekipe ljudi koji nisu noćas bili na terenu i oni neće dozvoliti da vatra dođe do kuća - kazao je zapovednik mostarskih vatrogasaca, Petar Jurić.

On ističe kako je veliki problem u ovoj akciji vetar koji neprestano menja smer i raspiruje vatru na različite strane, te time neprestano menja i ugroženost naseljenih mesta kod Mostar.

Kako ističe požar koji je jutros izbio na Fortici vatrogascima je prijavljen u 8.45, od kada su ekipe na terenu. Vetar je vatru rasplamsao u svega nekoliko minuta čime se vatrena linija proširila na više od kilometar i po, a kako Jurić ističe osnovni cilj ove akcije je odbraniti naseljena mesta.

Na području Podveležja vatrogasci brane cestovnu komunikaciju, kako požar ne bi prešao u gušće naseljenu šumu smrekovine koja inače brzo gori.

Požar je zahvatio Međine i približio se naseljima Šehovina i Mazoljice, a vatrogasne postrojbe su na terenu i bore se s vatrenom stihijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online